Vlak voor de Tweede Wereldoorlog hielp een uitzonderlijke reddingsoperatie de jongste slachtoffers van de Nazi-terreur. Tienduizend joodse en andere kinderen werden getransporteerd van Duits bezette landen naar pleeggezinnen en tehuizen in Groot-Brittannië. Sommigen bouwden nieuwe familiebanden. Sommigen ondergingen de Blitz. Sommigen sloegen erin, verbazingwekkend genoeg, hun eigen ouders te redden uit Hitler's klauwen. En allemaal hebben ze onvergetelijke verhalen te vertellen. Van Mark Jonathan Harris, schrijver/regisseur van de Oscar-winnende The Long Way Home, en producer Deborah Oppenheimer (wiens moeder één van de 10.000 kinderen was) komt deze schitterende Oscar-winnende documentaire gevuld met zeldzame archiefbeelden en pakkende herinneringen van de overlevende kinderen, redders en ouders van het heroïsch Kindertransport.

Duitsland aan het einde van de jaren vijftig. De economie kent hoge toppen, de mensen hebben opnieuw een goed gevoel en de gebeurtenissen van minder dan twintig jaar eerder verdwijnen langzaam maar zeker naar de achtergrond. Maar op een dag moet journalist Thomas Gnielka in Frankfurt voor de rechtbank verschijnen. In verband met een voormalig kampbewaarder van Auschwitz die als leraar schijnt te werken.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog is de negenjarige violist Dovidl, een Poolse Jood, naar London gevlucht. Op zijn 21ste staat hij op het punt zijn eerste concert te geven als hij zonder enig spoor van de aardbodem verdwijnt. Zijn broer Martin, die hem altijd al op handen heeft gedragen, krijgt decennia later van een jonge violist een muziekstuk te horen dat enkel en alleen door Dovidl aangeleerd had kunnen zijn. Martin begint een onderzoek naar zijn verloren broer wat tot verrassende ontdekkingen leidt.

Een Deense familie probeert tijdens het begin van W.O.II het land uit te komen, voordat de Duitsers de macht overnemen.

Een groep concentratiekampgevangenen wordt voortdurend gemarteld door hun Kappo. Omdat ze te zwak zijn om zich tegen hem te verzetten, kiezen ze de sterkste onder elkaar en voeden hem met een deel van hun rantsoen.

Het verhaal van een 13-jarig Joods meisje en haar familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog Voor de nazi's worden gedwongen onder te duiken.

De Tsjechoslowaakse Zbynek Brynych regisseert dit psychologische drama dat zich afspeelt in het getto van Terezin uit de Tweede Wereldoorlog. Een donkere, visuele weergave van de beproevingen waarmee de inwoners van Theresienstadt dagelijks te maken kregen, gepresenteerd in een reeks gedenkwaardige verhalen. Hun hoop en dromen ontvouwen zich tegen de voortdurende dreiging van deportatie (of erger) door de nazi's. Gebaseerd op de roman 'Nacht en hoop' van Arnost Lustig.

Mieczyslaw Weinbergs krachtige Holocaustdrama Die Passagierin kanaliseert de beproevingen van hem en zijn familie tijdens de oorlog en de Sovjetvervolging en past ze muzikaal toe in de autobiografische roman van Zofia Posmysz.

Door middel van interviews ontmoeten we enkele mensen die hun leven riskeerden om Joodse kinderen te verbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe deze ervaring de overlevenden blijft beïnvloeden.