Patalaiska Trinity saa puolivahingossa kiinni etsintäkuulutetun meksikolaismiehen ja vie tämän lähimpään kaupunkiin, jonka sheriffiksi on puolivahingossa päätynyt hänen veljensä, hevosvaras Bambino. Bambino pitää kulissia yllä, koska on päättänyt varastaa majuri Harrimanin hevoset. Harriman puolestaan haluaisi anastaa mormoniyhteisön maa-alat laitumikseen. Apulaissheriffiksi nimetty Trinity auttaa kahta kaunista mormoninaista ja tämän isää, ja saa houkuteltua myös Bambinon suojelemaan heitä. Harriman palkkaa avukseen meksikolaisrettelöitsijä Mezcalin. Veljesten avuksi tulevat Bambinon rikostoverit Timmy ja Weasel. Miehet opettavat mormonit taistelemaan, vaikka uskonto kieltää väkivallan. Lopulta raamatusta löytyy kohta, jossa lukee ”on aika taistella”.
Dustin Hoffman tekee yhden uransa parhaista roolitöistä veijaritarinassa, joka heijastelee Vietnamin sodan ajan tunnelmia. Hoffman esittää satavuotiaaksi elänyttä Jack Crabbia, joka kertoo tutkijalle tragikoomisista vaiheistaan valkoisten ja intiaanien parissa. Jack muun muassa piehtaroi saarnamiehen nymfomaanivaimon kanssa, heiluu revolverisankarina, osallistuu Little Big Hornin taisteluun sekä kohtaa Wild Bill Hickokin ja kenraali Custerin.
Josey Wales on maanviljelijä, jonka elämä kääntyy ylösalaisin kun farmille saapuu joukko pohjoisvaltioiden sotilaita, jotka käyttävät sotaa hyvänä tekosyynä ryöstää ja raiskata kaikki vastaan tuleva. Joukko polttaa Joseyn kodin ja tappaa tämän vaimon ja pojan. Josey vannoo kostoa ja suuntaa kulkunsa pois kotisijoiltaan, liittyen etelävaltioiden joukkoihin. Kostettuaan perheensä raa'an murhan Wales joutuu itse tappajien takaa-ajamaksi ja hänestä tulee lainsuojaton. Hän ratsastaa mieluiten yksin, mutta muutama nukkavieru hylkiö lyöttäytyy hänen matkaansa, eikä Wales voi jättää heitä oman onnensa nojaan.
Mykkä Ada myydään 1800-luvun lopulla vaimoksi Uuteen-Seelantiin. Kommunikaatio-ongelmista kärsivä avioliitto alkaa huonosti, kun jäyhä maatilallinen luovuttaa pois Adan rakkaan pianon. Saadakseen soittimensa takaisin nainen alkaa myydä hellyyden hetkiä pianon hankkineelle miehelle. Holly Hunter, tytärtä esittävä Anna Paquin ja Jane Campionin käsikirjoitus palkittiin Oscarilla. Cannesista tuli Kultainen palmu.
Kun suuryhtiön kaivospomo Coy LaHood alkaa terrorisoida itsenäisiä kullanhuuhtojia ajaakseen heidät pois alueelta, nimetön muukalainen, jota kutsutaan Saarnamieheksi, ratsastaa ahdisteltujen leiriin. Hänestä tulee heidän kostajansa. Kaivospohatta palkkaa avukseen tähteä kantavan tappajan ja tämän pitkätakkiset apurit, jotka ovat uskollisia sille joka maksaa eniten. LaHood maksaa kullalla, mutta ikimuistoisessa loppuyhteenotossa Saarnamies maksaa lyijyllä.
Näin valloitettiin villi länsi (How the West Was Won) on laaja eepos Yhdysvaltain lännen tutkimisesta, uudisraivaamisesta ja asuttamisesta 1800-luvun alusta vuosisadan loppuun. Tarinaa kerrotaan yhden suvun seikkailujen kautta. Sukupolvi seuraa toistaan, samalla kun laki ja järjestys tekevät hiljalleen tuloaan neitseelliselle preerialle. Kuvaus sisältää niin kultarynnäkön, sisällissodan kuin rautateiden rakentamisen intiaanien maille. Elokuvaan valittiin neljä eri ohjaajaa, jotka vastasivat tarinan eri ajanjaksoista. Teos on poikkeuksellisen muhkea lännenelokuva, joka kuului lajityypin suurimpiin satsauksiin 1960-luvulla. Se oli myös ensimmäinen näytelmäelokuva, joka kuvattiin Cinerama-nimisellä, aikaisemmin vain matkailuelokuvissa käytetyllä laajakangasjärjestelmällä.
Everstiluutnantti Yorke (John Wayne) on matkalla Rio Grandelle päin taistellakseen sotaisaa heimoa vastaan. Kuitenkin Yorke kohtaa vaikeimman vastuksen, kun hän sotaoikeudessa joutuu puolustautumaan epätavallista hyökkäystä pakenevia apasseja vastaan. Verisen yhteenoton tiimellyksessä hän taistelee palauttaakseen kunniansa ja pelastaakseen perheensä.
Selviytyminen on oma asiansa. Eläminen taas on jotain muuta. Useimmat ovat sokissa, mutta yksi lennon 117 onnettomuudesta selvinneistä on saanut käsittämättömän kyvyn. Kyvyn, jonka nuori psykologi Claire Summers huomaa. Ensin hän on innoissaan, mutta pian innostus muuttuu kauhuksi...