En Salvatore, un reconegut realitzador de cinema, quan s'assabenta de la mort de l'Alfredo, evoca els temps en què era un nen a qui anomenaven Totò i que acabava de perdre el pare a la guerra. Totò anava regularment a la cabina del cinema del poble a veure l'Alfredo, el projeccionista, i va aprendre a fer funcionar les màquines. Un dia, la pel·lícula s'inflama i Totò salva l'Alfredo de l'incendi que destrueix el cinema. L'Alfredo, però, perd la vista. Es construeix el Nou Cinema Paradiso i Totò substitueix l'Alfredo, que li aconsella que se'n vagi del poble.

És una mirada a l’Anglaterra de Margaret Thatcher des del punt de vista dels immigrants. El guió, de Hanif Kureishi, desmuntava i capgirava tòpics i estereotips.

T.S. Garp (Robin Williams), el fill d'una infermera soltera (Glenn Close), despòtica i feminista, ha tingut des de petit dues passions: la literatura i la lluita. Amb el temps es converteix en escriptor, es casa i té dos fills. A primera vista, sembla que tot va molt bé, però, en realitat, la seva vida és un desastre i un fracàs. Entre altres coses, Garp haurà de suportar que el seu èxit com a escriptor es vegi perjudicat per culpa de la croada feminista que encapçala la seva mare.

En el període de creativitat més gran de la seva carrera, l'escriptor Oscar Wilde encadena un èxit rere l'altre. Brillant, genial i extravagant, considerat "primer home modern", té l'alta societat londinenca als seus peus. Feliçment casat i amb dos fills, la seva vida personal trontolla des del moment que assumeix la seva homosexualitat. La turbulenta relació amb Lord Alfred Douglas i l'escandalós judici que l'acompanya farà que la mateixa societat que el va encimbellar se li giri abruptament en contra. Wilde s'enfrontarà als tabús i la hipocresia en una època en què ser diferent es considerava un delicte.