“Terra” vertelt het verhaal van het leven. Yann Arthus Bertrand en Michael Pitiot onthullen de ongelooflijke saga van onze levende planeet. Vanaf de eerste korstmossen tot de gigantische bossen, van de apen in de jungle tot de mythische dieren in de savanne.

200.000 jaar. Meer had de mens niet nodig om het fragiele evenwicht op aarde – het resultaat van bijna vier miljard jaar evolutie – te verstoren.

Twaalf miljard mijl van ons verwijderd verlaat in de herfst van 1977 een ruimteschip ons zonnestelsel, de diepe ruimte in. Het is het eerste door de mens gemaakt object ooit om dit te doen. De plutoniumgenerator binnenin zal het misschien nog een decennium overleven vooraleer de lichten van Voyager uitdoven.

Natuurdocumentaires blijven een uitstekende manier om de projectietechniek van je lokale filmtheater eens uit te testen. Ook in Earth: Een Onvergetelijke Dag liegen de beelden er niet om.

De mensheid leeft op een tijdbom. Als de grote meerderheid van de wetenschappers gelijk heeft, rest ons slechts tien jaar om te voorkomen dat de aarde in de ban komt van een golf aan extreme weersomstandigheden met overstromingen, droogte, epidemieën en dodelijke hittegolven. Een catastrofe die we zelf veroorzaken.

Johann Lurfs film Endeavour beweegt zich tussen documentaire, avant-gardefilm en sciencefiction. Deze uiterst bijzondere combinatie van materialen en technieken geeft de kijker van Endeavour een gevoel van vlucht, omdat de film voortdurend de ernst van genres en definitieve definities ontwijkt. Lurf gebruikt NASA-beelden van een dag- en nachtlancering van de space-shuttle die de boosterraketten volgt van het opstijgen tot het neerstorten.