În aprilie 1945, Germania era aproape de înfrângere cu armata rusă apropiindu-se dinspre est și aliații atacând dinspre vest. În Berlin, capitala celui de-al treilea imperiu, Adolf Hitler proclamă că Germania încă va dobândi victoria și le ordonă generalilor și consilierilor să lupte până la ultimul om. Când sfârșitul vine în final, și Hitler zace mort de mâna lui, cei care au mai rămas din militarii lui trebuie să găsească o cale să încheie omorul care este bătălia Berlinului, să pună armele jos și să se predea.
În momentul eforturilor de unificare a lui Garibaldi în Italia, la mijlocul secolului al XIX-lea: un bătrân prinț se împacă superficial cu forțele burghezo-liberale în curs de dezvoltare, căsătorindu-și nepotul cu fiica primarului oportunist. În același timp, însă, a refuzat să participe la noul Regat al Italiei. La un bal, societatea veche și nouă se întâlnesc în sfârșit pentru un dans grandios al morții. O imagine panoramică istorică și socială emoționantă de o frumusețe fascinantă și o claritate analitică. Simpatia lui Visconti se află față de clasa conducătoare învechită, care este mai aproape de popor decât de parveniții burghezi, care pentru el reprezintă o linie directă de comunicare cu fascismul lui Mussolini. În conformitate cu această dialectică, stilul filmului se mișcă între splendoarea înfloritoare și splendoarea morbidă.
Peisajul politicii interne a Rusiei Sovietice din anii 1950 se transformă într-o comedie neagră în acest film regizat de Armando Iannucci, câștigător al premiilor Oscar și Emmy. În noaptea zilei de 2 martie 1953, un bărbat moare. Un accident vascular cerebral i-a cuprins tot corpul. Se sperie. Este pe cale să își dea ultima suflare și dacă îți joci cărțile corect atunci acest job poate fi al tău. Acest om este Joseph Stalin - dictator, călău, precum și Secretarul General al URSS. Moartea lui Stalin este o parodie despre cele două zile de dinaintea funeraliilor “Părintelui Națiunii”. Zilele care pun în lumină atmosfera sarcastică a nebuniei, depravării și inumanității regimului totalitar. Zilele în care bărbații din jurul lui [Stalin] se vor lupta pentru a-i prelua puterea. Toate acestea bazate pe evenimente adevărate.
În 1862, la doi ani după ce și-a pierdut soțul, Anna Leonowens a părăsit India împreună cu fiul ei Louis pentru Siam, unde a trebuit să-i educe pe cei cincizeci și opt de copii ai regelui Mongkut. Anna descoperă o lume complexă și secretă dominată de un zeu viu care exercită putere absolută asupra supușilor săi. Întâmpinată cu neîncredere, Anna se arată fermecătoare, fermă și diplomatică, fără a ezita să deranjeze protocolul. Regele, care aspiră să-și reformeze țara cu blândețe, acceptă de bunăvoie aceste abateri de la tradiție.
Pe 26 septembrie 1928 Karel Čapek și președintele Tomáš Garrigue Masaryk se întâlnesc în grădina castelului Topolčianky ca să decidă soarta lucrării lor literare. Dialogurile lor fictive se bazează pe citate dintr-o viitoare carte și din corespondența lor, eliberând în mod considerabil formatul original al conversației literare. Čapek și Masaryk își fac reproșuri și se jignesc, dar pun și întrebările potrivite despre funcțiile sociale ale scriitorului și ale politicianului. Este un film despre doi bărbați extraordinari și despre faptul că emoțiile pot fi uneori mai puternice decât ideile chiar și în acești oameni excepționali.