Na een spreuk van oma Faraway ontmoet de oudste zoon van een klein gezin de geest van zijn overleden oma Maria die nog steeds in haar oude huis woont, en ze praten zoals vroeger.

Ludvik Jahn is een gebroken man. Als veelbelovende student maakte hij ooit de ogenschijnlijk onschuldige, maar onvergeeflijke fout zijn toenmalige vriendin een kaartje te sturen met de uitroep: 'lang leve Trotski'. Dit leverde hem een schorsing van de universiteit en jarenlange straf in een werkkamp op. Hij verwijt onder andere zijn vriend, tevens de voorzitter van de commissie die uitspraak deed in zijn zaak, verantwoordelijk te zijn voor zijn tragisch lot. Als hij na jaren diens vrouw ontmoet, wil hij nog maar één ding: wraak. Die blijkt echter heel wat minder zoet dan gedacht.

Het verhaal begint met de thuiskomst van George (Gerard Butler), een gestopte professionele voetballer wiens gloriedagen reeds lang voorbij zijn. Hij heeft genoeg van zijn leven als playboy en is bankroet na een reeks mislukte investeringen. Hij keert terug naar Virginia om de draad op te pikken met zijn vervreemde ex-vrouw (Jessica Biel) en zijn verwaarloosde zoon. Om het goed te maken wil George het voetbalteam van zijn zoon coachen. Maar kan hij zijn ogen op het doel houden wanneer de tribunes volgepakt zitten met sexy voetbalvrouwen en wanhopige huisvrouwen?

Ik film mijn grootvader, Wilhelm, sinds mijn tienerjaren. Na zijn dood kwam ik voorwerpen tegen die zijn nazi-verleden onthulden. Heb ik hem naar dit verleden gevraagd? Ik weet het niet meer... En vandaag de dag, in onze verhalen hier, in het centrum van Europa – wat blijft er over van die tijd?

De nieuwste neurowetenschappelijke ontdekkingen laten verrassende resultaten zien: valse herinneringen, vervorming, wijziging, déjà vus. Ons geheugen wordt op vele manieren beïnvloed en bedriegt ons elke dag. Alleen al het feit dat je souvenirs terughaalt, wijzigt ze. De dagelijkse gevolgen zijn talrijk. In hoeverre kunnen we vertrouwen op onze souvenirs? Hoeveel krediet kunnen we ze geven tijdens beproevingen? Nog schokkender is dat wetenschappers hebben bewezen ons geheugen te kunnen manipuleren: kunstmatige souvenirs creëren, deze op verzoek verwijderen, benadrukken of herstellen.