Ervaar wat Zell-muziekdirecteur Riccardo Muti 'het werk van een goddelijke architect' noemt in deze speciale toegiftpresentatie van Beethovens Negende symfonie. Live opgenomen op 18 september 2014 in Orchestra Hall tijdens een van de openingsprogramma's van het seizoen 2014/2015 van het Chicago Symphony Orchestra. Muti leidt het orkest en koor en onderscheiden solisten in een van de krachtigste en meest inspirerende artistieke werken uit de geschiedenis. Een meesterwerk waarvan de duizelingwekkende invloed terug te vinden is in de klassieke muziek. Het eindigt met de beroemde Ode aan de Vreugde, die oproept tot begrip, vrede en universele goede wil. Het Chicago Symphony Orchestra is een anonieme donateur dankbaar voor het genereus ondersteunen van de opname van dit concert in 2014.

Opname van de Berliner Philharmoniker onder leiding van Herbert von Karajan, die de 7e symfonie van Beethoven speelt.

“Een echte ster”. “Een verleidster op het witte doek”. “De mooiste vrouw ter wereld”. Al deze uitspraken werden gebruikt om de Hollywood-actrice Hedy Lamarr te omschrijven. Alexandra Dean's documentaire voegt “uitvinder” toe aan de lijst.

De film gaat over het leven van de Oostenrijkse walskoning Johann Strauss. Zijn vrouw Poldi moet machteloos toezien hoe haar man een affaire heeft met operazangeres Donner. Strauss en zijn vrouw worden uitgenodigd door keizer Franz Josef, maar voor dat het zo ver is zullen eerst hun problemen opgelost dienen te worden.

Op de 250ste verjaardag van Beethoven belicht de documentaire de privékant van de componist, waarbij zijn geschriften op een originele manier aan zijn muziek worden gekoppeld. De vele brieven en aantekeningen van Beethoven vertellen over zijn temperament, zijn liefdesaffaires, zijn humanisme en zijn strijd, vooral met beginnende doofheid.

De Negende symfonie van Beethoven wordt niet alleen beschouwd als het meesterwerk van de componist, maar ook als een van de grootste creaties uit de muziekgeschiedenis. In vorm en inhoud vertegenwoordigt het een denkbeeldige brug tussen de twee artistieke tijdperken van classicisme en romantiek: hoewel het vierdelige schema gebaseerd is op het traditionele Mozart-Haydn-model, was de opname van een vocale component in het slotdeel een echte innovatie in het symfonische genre van zijn werk Time. Het vierde deel van de Negende symfonie, waarin het orkest wordt begeleid door vier vijfstemmige solisten en een gemengd koor, is het echte hoogtepunt.

Kan een kunstwerk 200 jaar na zijn creatie relevant blijven? De laatste voltooide symfonie van Ludwig van Beethoven bewijst dat het mogelijk is.

Zelfs als jonge jongen marcheerde Beethoven op het ritme van een andere drummer. Beethoven werd door zijn vader opgeleid in de traditionele muziekmethoden en was op twaalfjarige leeftijd een ervaren pianist. Maar hij verlangde ernaar nieuwe klanken uit te proberen en hield vol totdat het publiek zijn muziek hoorde. Toen hij begin twintig was, trad deze volhardende jongeman op voor Joseph Haydn, die hem vergeleek met de grote Mozart. Helaas begon Beethoven zijn gehoor te verliezen, maar hij wierp zich nog dieper in zijn muziek en componeerde ‘Fur Elise’, ‘Sonata Pathetique’ en de dramatische ‘Vijfde symfonie’. Jaren later hoorden de toehoorders wat hij niet kon en sprongen naar hun voeten in extatische waardering voor zulke gepassioneerde muziek. Zijn creativiteit gaf de wereld toen, net als vandaag, muziek die de ziel beroert. De video begint in 1827 met 30.000 mensen die hulde brengen aan de grote Beethoven in Wenen, Oostenrijk. Dan schakelt de video over naar zijn leven als kind...

Het Palau de la Música Catalana in Barcelona, ​​een van de mooiste concertzalen ter wereld, was gastheer van Gustavo Dudamel en de Münchner Philharmoniker met een onvergetelijke uitvoering van Mahlers Tweede symfonie ‘The Resurrection’. De componist benadrukt leven en dood in al zijn verschrikkelijke en verbijsterende pracht in dit overweldigende opus: “Er is niets anders dan de volledige inhoud van mijn hele leven”, merkte hij op over zijn allesomvattende oeuvre. Gustavo Dudamel, die het “een voorrecht vond om dit werk op deze unieke locatie te dirigeren”, en zijn ensemble werden gevierd met meer dan tien minuten applaus.

Opname van de Berliner Philharmoniker onder leiding van Herbert von Karajan, die de 8e symfonie van Beethoven speelt.