Un grup de socialiști sârbi se pregătește de război într-un subteran suprarealist plin de petreceri, tragedii, dragoste și ură.

Ca prizonier de război Forell Clemens, un soldat german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este condamnat într-un lagăr de muncă în Siberia de Est. După patru ani de lucru în minele de acolo evadează și încearcă să ajungă acasă la soția și copiii săi. Timp de trei ani el a călătorit prin pustietatea Siberiei. O odisee de 14.000 kilometri, stabilita pe un fundal de peisaj dezolant si neprimitor, asaltat de tot felul de pericole. Luptând în mod constant cu natura potrivnică, Forell îsi îndeamnă picioarele către libertate, nestiind dacă următorul pas nu va fi ultimul. Un film în care puterea credinței învinge orice obstacol rational, iar rugăciunea face minuni.

În timpul celui de-al doilea rãzboi mondial, japonezii au reusit constant sã descifreze transmisiile militare codate ale Aliatilor, împiedicând astfel actiunile acestora. De aceea, în anul 1942, armata americanã a recrutat mai multe sute de soldati si cadre superioare, descendenti din indienii Navajo si i-a antrenat sã foloseascã un cod cifrat bazat pe limba lor maternã. Acest cod nu a fost niciodatã descifrat de japonezi si e considerat un element cheie în câstigarea rãzboiului. Datoritã succesului si posibilitãtii ca acest cod sã fie utilizat din nou în alte rãzboaie (cel din Coreea, de pildã), cunoscãtorii lui au fost pusi sã jure cã nu-si vor divulga contributia la rãzboi. Codul a fost fãcut public de-abia în anul 1968. Ca urmare, cei care au contribuit la reusita sa au rãmas, în mare parte, anonimi. Acest film le este dedicat lor.

Foon scapă de un mariaj aranjat prin alegerea de a deveni Ji Sor. După o aventură cu Shing, rămâne însărcinată. O încercare de avortare îi pune viața în pericol. Wan, tânărul proprietar al unei fabrici de mătase, o salvează pe Foon. Wan și Foon își împărtășesc poveștile lor de iubire, reflectând experiența femeilor din anii '40.