Kaupungin valojen alussa prameilu ja muodollisuus saavat huutia, ja elokuvan loppukohtaus on jäänyt historiaan. Kaupungin valot pakahduttaa ja kutittelee nauruhermoja alusta loppuun. Vuonna 1998 Yhdysvaltain elokuvainstituutti nimesi elokuvan 100 parhaan amerikkalaiselokuvan joukkoon. Äänielokuvat olivat jo lyöneet itsensä läpi, mutta Charles Chaplin porskutti elokuvateollisuuden vastavirtaan julkaisemalla mykkäelokuvan, jossa oli vain musiikkia ja äänitehosteita. Kaupungin valoissa Chaplinin tunnettu Kulkuri-hahmo hauskuttaa ja herättää tunteita keräämällä rahaa leikkaukseen, jolla sokea kukkaistyttö voisi saada näkönsä takaisin. Kulkuri lakaisee katuja, nyrkkeilee, esittää miljonääriä ja estää oikean miljonäärin itsemurhan. Viesti on sanaton mutta yleismaailmallinen: rakkaus on sokea.
Elokuvaprojektorin hoitaja ja talonmies opiskelee tullakseen etsiväksi. Hän on rakastunut kauniiseen tyttöön ja treffeillä antaa tytölle suklaata ja kihlasormuksen. Nuorukaisen harmiksi myös eräällä toisella miehellä samankaltaiset suunnitelmat. Eräänä päivänä kilpakosija lavastaa nuorukaisen syylliseksi tytön isän kellon katoamiseen. Nuorukainen nukahtaa työnsä ääreen ja uneksii olevansa Sherlock Holmesin kaltainen etsivä, joka ratkoo tapauksen.
Kultakuume (The Gold Rush) on vuonna 1925 valmistunut yhdysvaltalainen mykkäelokuva, jonka ohjasi, käsikirjoitti ja tuotti Charles Chaplin. Pääosissa olivat Chaplinin ohella Mack Swain, Tom Murray ja Georgia Hale.
Pandoran lipas Frank Wedekindin näytelmiin perustuva aistillinen mykkäelokuvan klassikko nuoresta viettelijättärestä, joka hurmaa miehet kohti itsetuhoa. O: G. W. Pabst. N: Louise Brooks. Mv.
Lontoon slummeihin sijoittuva Katkenneita kukkasia on kaikessa julmuudessaankin kaunista melodraamaa. Lillian Gish tulkitsee ikimuistoisesti väkivaltaisen isän pahoinpitelemää tytärtä, joka saa kokea lyhyen onnen ja rakkauden tuokion maahan muuttaneen kiinalaisen luona. Elokuvalle povattiin surkeaa menestystä, mutta toisin kuitenkin kävi ja nykypäivänä Katkenneita kukkasia luetaan kaikkien aikojen suurten mykkäelokuvien joukkoon.
Ohjaaja Mel Fun on epäonnistunut urallaan liian monta kertaa, mutta nyt hänellä on uusi (tai sittenkin vanha) idea jolla huono maine saadaan nostettua uudelle tasolle. Mel yrittää markkinoida filmiyhtiöille ideaansa uudesta mykästä elokuvasta. Ohjaaja perustelee ideansa sillä, että mykkäelokuvan tekeminen pelastaisi studion ylikansallisten monialayritysten ylivallalta. Uskomatonta kyllä, näin myös tapahtuu. Ja se paras (sanaton) apu tulee Melin ystäviltä ja työtovereilta Marty Eggsiltä (Marty Feldman) ja Dom Belliltä (Dom De Luise). Mel Brooksin parodisessa komediassa mykänfilmin perinne otetaan uuteen käsittelyyn. Tuloksena on absurdi, jopa irvokas filmi, joka unohtaa tietoisesti Chaplinin ja Keatonin komiikan.
Yksinkertainen kyläsuutarinpoika Esko lähtee puhemiehensä Mikon kanssa Karriin kosimaan Kreetaa, mutta saapuu taloon juuri kun siellä vietetään Kreetan ja puusuutari Jaakon häitä. Esko palaa kotiin nöyryytettynä ja lujasti päättäneenä: "En koskaan nai!"