Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască. Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea. „Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.

O poveste misterioasă a doi magicieni a căror rivalitate intensă îi conduce într-o bătălie de-o viață pentru supremație. O bătălie plină de obsesie, înșelăciune și gelozie cu consecințe periculoase și mortale.

O sărbătorire a iubirii și a inspirației creative are loc în clubul de noapte infam, strălucitor și plin de farmec parizian, la începutul secolului al XX-lea. Un tânăr poet, care este cufundat în lumea amețitoare a Morii Roșii (fra: Moulin Rouge), începe o aventură pasională cu cea mai notorie și frumoasă vedetă a clubului.

Muta Ada este lăsată pe o plajă din Noua Zeelandă cu fiica ei și pianul ei pentru a intra într-o căsătorie aranjată. Cu toate acestea, soțul ei refuză ca instrumentul iubit să fie transportat prin jungla impracticabilă. De asta se ocupă muncitorul pustnic Baines, care aduce pianul în casa lui și face un pact cu Ada: ea poate cânta la pian dacă își permite anumite libertăți. Încet, între cei doi se dezvoltă o legătură erotică intimă.

În 1862, la doi ani după ce și-a pierdut soțul, Anna Leonowens a părăsit India împreună cu fiul ei Louis pentru Siam, unde a trebuit să-i educe pe cei cincizeci și opt de copii ai regelui Mongkut. Anna descoperă o lume complexă și secretă dominată de un zeu viu care exercită putere absolută asupra supușilor săi. Întâmpinată cu neîncredere, Anna se arată fermecătoare, fermă și diplomatică, fără a ezita să deranjeze protocolul. Regele, care aspiră să-și reformeze țara cu blândețe, acceptă de bunăvoie aceste abateri de la tradiție.