En dagdrivare kommer till en liten landsortsstad efter att hans kredit tagit slut på andra ställen, där tror man istället att han är en statlig inspektör.
Den svenske konungen Gustav III är en dristig och modig konung vad gäller allt som har med regerandet att göra. Nu skall han gifta sig med den danska prinsessan varpå nya och för honom okända prövningar stundar. Det visar sig att när det kommer till kärlek och uppvaktning så är konungen mycket tafatt och bortkommen och han söker därför hjälp och hos den lojale och med kvinnor erfarne ryttmästaren Munck.
En förfinad kärleksuppfattning som kan vara både bitterljuv och avvisande, och som svärmiskt kontrasterar mot den inbilske Malvolios klumpiga uppvaktningar och de bägge kumpanerna Tobias Raaps och Andreas Blek af Nosens burleskerier.
TV-teater om huruvida våld skall mötas med våld. Nils Dacke, upprorsmakare mot Gustav Vasa, här framställd som en socialist, kluven mellan vreden över de sociala orättvisorna och det kungligt-kapitalistiska förtrycket och tvivlet på sin egen och vapnens förmåga att ställa tillrätta.
I ett välbärgat hem bor Nora med man och barn, dramat handlar om hennes upplevelse av äktenskapet och om kvinnans roll i stort.
Skådespelerskan Hanne Heiberg och sagokungen H C Andersen drabbar samman en sällsam natt, då hemligheter ur det förflutna avslöjas.
I ett fattighus i Småland bor Blind-Jonas som drömmer om det förflutna, där jobbar också den unga Cecilia som drömmer om framtiden.
Två tanter har arrangerat ett frieri till sin unga skyddsling med den rike Herr Sleeman, men hon vill hellre gifta sig med den unge jägaren.
Axel och Bertha är ett modernt konstnärspar i 1800talets Paris. Pjäsen betraktar jämlikhet mellan könen i samhället och i äktenskapet.
Inès, Estelle och Garcin är dömda att vara tillsammans i ett rum, de rannsakar, plågar och anklagar varandra.
Fredrik är en passionerad kämpe för kvinnans frigörelse, men han förföljs av en kvinnoliga, som han inte blir kvitt.
August Strindbergs klassiska pjäs om adelsfröken Julie och betjänten Jean handlar om klasskamp och könskamp. Pjäsen skrevs 1888 och hör med sina tacksamma karaktärer till de mest spelade pjäserna i världen. Kvällens tv-film spelades in 1969 på Löfstad Slott
Om osäkra unga människor som i sökandet efter en egen identitet lätt kan identifiera sig med osunda och farliga strömningar. Utspelas i Berlin 1933.
Jonas måste stanna hemma på gården och ta hand om sina småsyskon medan hans äldsta syster ska gifta sig. Jonas blir nyfiken på hur festen går och när det ska bli hans tur att gifta sig.
Uppsättning av August Strindbergs pjäs med samma namn inspelad för TV. Pjäsen utspelar sig under påskhelgen hos en familj som blivit djupt skuldsatt och fått sitt rykte skadat av familjefadern.
Januari 1919. Kejsartyskland har brutit samman efter första världskriget. Den radikala vänstern, de så kallade spartakisterna, har ockuperat tidningskvarteren i Berlin, för att åstadkomma en omvälvning. Frikårer, grogrunden till det blivande nazistpartiet, samlar sig till en avgörande motattack. Från fronten och ur fångenskapen återvänder den tyska soldaten. Vilken sida kommer han att välja?