Rashomon – paholaisen temppeli, myös Rashomon – paholaisen portti on vuonna 1950 ensi-iltansa saanut japanilainen elokuva. Sen on ohjannut Akira Kurosawa, ja elokuva perustuu kahteen Ryūnosuke Akutagawan kirjoittamaan tarinaan. Rashomon sai Venetsian elokuvajuhlien Kultaisen leijonan vuonna 1951. Rashomon oli Kurosawan läpimurtoelokuva[1], ja sen jälkeen yleensäkin japanilainen elokuva on noussut kansainväliseen suosioon. Elokuvaa pidetään yhtenä Kurosawan parhaista.Elokuvassa kuvataan murhaa ja raiskausta neljän eri todistajan kertomien selostusten kautta. Elokuvan juoni asettaa totuuden luonteen kyseenalaiseksi. Katsojan on kuitenkin määrä omaksua epätoivon sijaan myönteinen asenne – kuten köyhä mies, joka ottaa hylätyn lapsen suojaansa. Kurosawa poikkeaa elokuvaperinteestä, jossa roolihenkilö voi valehdella, mutta näytetty takauma kertoo touuden. Elokuva ei kuitenkaan torju katsojaa, vaan päinvastoin vetää hänet mukaan pohtimaan totuutta.
Kaunis Grace pakenee gangstereita ja päätyy pieneen, erityksissä olevaan Dogvillen kylään. Grace etsii turvaa kyläläisiltä ja paikallisten asukkaiden puhemies Tom rohkaisee ihmisiä avaamaan kotinsa ja sydämensä muukalaiselle ja auttamaan tämän piilottamisessa. Turvapaikan vastineeksi Gracelta vaaditaan työpanosta kyläyhteisön hyväksi. Mutta kun takaa-ajajat käynnistävät etsintänsä toden teolla, Dogvillen asukkaat päättävät muuttaa sopimusta: Grace saa luvan maksaa uusille suojelusenkeleilleen – kalleimman kautta.
Meryl Streep sai Oscarin suorituksestaan puolalaisnainen Sophiena, joka natsien keskitysleiriltä selvittyään on asettunut miehensä kanssa Yhdysvaltoihin. Sophie joutuu jatkuvasti taistelemaan menneisyyden mörköjen kanssa ja perustelemaan itselleen, miksi juuri hän selvisi hengissä. Leffan lopussa selviää karmea valinta, jonka natsit pakottivat Sophien aikoinaan tekemään.
Tina Turnerin sähäkkää rokkia räiskyvä elämä nyt elokuvana! Tina Turnerin tarina äitinsä hylkäämästä Anna Mae Bullockista rockin eläväksi legendaksi ei jätä ketään kylmäksi. Väkivaltainen avioliitto Ike Turnerin kanssa, buddhalaisuus, ero ja häikäisevän energinen sooloura avautuvat katsojalle soulin sielukkuudella ja rockin tahtiin. Angela Basset ja Larry Fishburne loistavat Tina ja Ike Turnerina tässä vangitsevassa tositarinassa maailman menestyneimmästä rockmimmistä. Elokuvan musiikin on filmiä varten levyttänyt Tina Turner itse.
Transamerica on yhdysvaltalainen Duncan Tuckerin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2005. Elokuvassa Felicity Huffman esittää Bree Osbournea, joka viikkoa ennen sukupuolenkorjausleikkaustaan saa kuulla olevansa 17-vuotiaan pojan isä. Huffman oli roolistaan ehdolla parhaan naispääosan Oscar-palkinnon saajaksi.
Kun vauraan newyorkilaisperheen tytär loukkaantuu, kaikki muuttuu. Koko perhe joutuu pohtimaan elämäänsä. Se on sekä vaikeaa että hyödyllistä. 14-vuotias Grace joutuu onnettomuuteen ratsastaessaan hevosellaan Pilgrimillä ja saa sekä fyysisiä että psyykkisiä vammoja. Hänen äitinsä Annie ottaa yhteyttä hevoskuiskaajaan, ihmiseen, joka osaa käsitellä henkisesti häiriintyneitä hevosia. Annie ja Grace matkustavat Montanaan, jossa paikallinen kuuluisuus Tom Booker ottaa hoiviinsa sekä Pilgrimin että Gracen, jonka elämä palautuu vähitellen oikeille raiteilleen. Ajan myötä Annien ja Tomin välille kasvaa rakkaus, joka on samalla sekä upeaa että vaikeaa.
Lontoo, 1929. Frank Webber, Scotland Yardin kiireinen etsivä, tuntuu olevan enemmän kiinnostunut työstään kuin tyttöystävästään Alice Whitesta. Alice tuntee itsensä sivuutetuksi ja suostuu treffeille tyylikkään ja hyväkäytöksisen taiteilijan kanssa, joka kutsuu hänet hienoon asuntoonsa.