Kaupungin valojen alussa prameilu ja muodollisuus saavat huutia, ja elokuvan loppukohtaus on jäänyt historiaan. Kaupungin valot pakahduttaa ja kutittelee nauruhermoja alusta loppuun. Vuonna 1998 Yhdysvaltain elokuvainstituutti nimesi elokuvan 100 parhaan amerikkalaiselokuvan joukkoon. Äänielokuvat olivat jo lyöneet itsensä läpi, mutta Charles Chaplin porskutti elokuvateollisuuden vastavirtaan julkaisemalla mykkäelokuvan, jossa oli vain musiikkia ja äänitehosteita. Kaupungin valoissa Chaplinin tunnettu Kulkuri-hahmo hauskuttaa ja herättää tunteita keräämällä rahaa leikkaukseen, jolla sokea kukkaistyttö voisi saada näkönsä takaisin. Kulkuri lakaisee katuja, nyrkkeilee, esittää miljonääriä ja estää oikean miljonäärin itsemurhan. Viesti on sanaton mutta yleismaailmallinen: rakkaus on sokea.

Mykkäelokuva, joka on Chaplinin kannanotto pienen ihmisen puolesta koneistumista ja modernisaatiota vastaan, sillä Chaplinin mielestä koneet ja teollisuuden tehostamispyrkimykset olivat syyllisiä joukkotyöttömyyteen ja lamaan.

John Rambo on Vietnamin sodan veteraani. Vihreiden barettien vähäpuheinen soturi oli joskus täydellinen tappokone, mutta Vietnamin sodan liekkien kuoltua hän haluaa vain unohtaa ja elää rauhassa. Virkaintoisen ja ylimielisen pikkukylän sheriffin mielestä palkittu sotaveteraani on kuitenkin vain pelkkä kulkuri. Sheriffi heittää Rambon tyrmään ja kohtelee tätä kuin kapisinta koiraa. Mutta sitten todellinen helvetti pääsee valloilleen: Rambo karkaa. Sheriffi lähettää kaikki miehensä karkulaisen perään - tuhoisa ihmismetsästys on alkanut!

Neuvostoliittolaiset ampuvat 4.10.1957 Sputnikinsa avaruuteen ja USA lähtee todenteolla kilpaan mukaan. Parhaat koelentäjät valitaan ja heitä aletaan kouluttaa avaruusmiehiksi. Alkaa kova testaus, jonka tuloksena valitaan seitsemän miestä jatkoon; Scott Carpenter, Walter Schirra, Gordon Cooper, Virgil Grissom ja Donald Slayton. Heistä tulee välittömästi sankareita. Kilpailu avaruuden herruudesta kiihtyy kun Neuvostoliitto lähettää avaruuteen Titovin.

Kertomus eräästä 20. vuosisadan kuuluisimmasta amerikkalaisesta sankariteosta eli Charles Lindbergh’in (James Stewart) toteuttamasta ensimmäisestä yksinlennosta yli Atlantin New Yorkista Pariisiin toukokuussa 1927.

Laivahaaksirikosta selviytyy kaksi lasta autiolle paratiisisaarelle. Useita vuosia myöhemmin teini-ikäiseksi kasvaneet lapset elävät rannalla. Heidän välilleen kehittyy vahvoja tunteita.