Maailmankuulu seikkailuelokuva ja Akira Kurosawan pääteos kylästä, joka palkkaa muutaman samurain turvakseen kiertelevää rosvojoukkiota vastaan.

Rashomon – paholaisen temppeli, myös Rashomon – paholaisen portti on vuonna 1950 ensi-iltansa saanut japanilainen elokuva. Sen on ohjannut Akira Kurosawa, ja elokuva perustuu kahteen Ryūnosuke Akutagawan kirjoittamaan tarinaan. Rashomon sai Venetsian elokuvajuhlien Kultaisen leijonan vuonna 1951. Rashomon oli Kurosawan läpimurtoelokuva[1], ja sen jälkeen yleensäkin japanilainen elokuva on noussut kansainväliseen suosioon. Elokuvaa pidetään yhtenä Kurosawan parhaista.Elokuvassa kuvataan murhaa ja raiskausta neljän eri todistajan kertomien selostusten kautta. Elokuvan juoni asettaa totuuden luonteen kyseenalaiseksi. Katsojan on kuitenkin määrä omaksua epätoivon sijaan myönteinen asenne – kuten köyhä mies, joka ottaa hylätyn lapsen suojaansa. Kurosawa poikkeaa elokuvaperinteestä, jossa roolihenkilö voi valehdella, mutta näytetty takauma kertoo touuden. Elokuva ei kuitenkaan torju katsojaa, vaan päinvastoin vetää hänet mukaan pohtimaan totuutta.

Saksa on hajoamassa, ja kolmannen valtakunnan häviö näyttää väistämättömältä. Hitler on yhdessä lähimpiensä, mm. vaimonsa Eva Braunin ja Goebbelsin perheen kanssa vetäytynyt Berliinin keskustassa sijaitsevaan bunkkeriinsa, jossa he odottavat kohtaloaan.

Jimmy. Dave. Sean. He ovat ystävyksiä, jotka varttuivat Bostonin työläisperheissä, mutta jotka ajautuvat erilleen karmean tragedian jälkeen. Vuosia myöhemmin raa'at tapahtumat yhdistävät heidät jälleen. Jimmyn 19-vuotias tytär murhataan kylmäverisesti. Davea epäillään teosta. Ja Sean, josta on tullut poliisi, kamppailee selvittääkseen rikoksen ennen kuin äkkipikainen Jimmy ottaa lain omiin käsiinsä.

Kapteenina Amerikan sisällissodassa palvellut Nathan Algren värvätään taitojensa vuoksi Japanin keisarin, Meijin, joukkoihin. Hänen pitää kouluttaa keisarin joukot ratkaisevaan taisteluun maan viimeisiä samuraita vastaan. Algren haavoittuu ja joutuu samuraiden vangiksi. Vankeudessa hän tutustuu heidän tapoihinsa, kulttuuriinsa ja kunniakäsitykseensä. Enää ei olekaan selvää, kumman puolen hän valitsee...

Coenin veljekset tarjoilevat monitasoisen ja graafisen vision USA:n organisoidusta rikollisuudesta. Kieltolain aikaisiin arvaamattomiin kulisseihin sijoittuva elokuva esittelee ikimuistoisen konnien kavalkadin täynnä tappajia ja huijareita. Leo (Albert Finney) on hyväntahtoinen irlantilaisgangsteri ja poliittinen päällikkö, joka hallitsee itäistä kaupunkia antisankari Tomin (Gabriel Byrne), luottomiehensä ja neuvonantajansa, avustuksella. Heidän otteensa alueestaan on kuitenkin uhattuna kun italialainen mafioso Johnny Casper (Jon Polito) ja tämän häikäilemätön kätyri Eddie Dane (J. E. Freeman) pyrkivät reviirille. Tom yrittää pitää rauhaa yllä, mutta naisasiat sotkevat hänen välinsä Leoon, ja Tom on yllättäen puun ja kuoren välissä alamaailman valtataistelun keskellä. Miller's Crossing tihkuu tiukkaa toimintaa, loistokasta kuvausta, mustaa huumoria ja järkyttävää väkivaltaa. Elokuvan tiivis ja yllätyksekäs tarina kiristyy kuin hirttoköysi, eikä mikään ole aivan sitä miltä näyttää.

Yamamoto kuuluu pahamaineiseen Yakuzaan - japanilaiseen mafiaan. Mutta kun tuhoisa alamaailman sota raivoaa Japanissa, Yamamoto päättää vaihtaa maisemaa. Yamamoto lähtee Los Angelesiin etsiäkseen velipuolensa käsiinsä. Nuorempi veli Ken pyörittää pientä huumekauppaorganisaatiota nuorten asfalttisotureiden avulla. Yamamoton mielestä pikkuveljen jengissä on ainesta enempäänkin: hän haluaa muokata Kenin pikkuporukasta kaupungin ykkösporukan. Tukenaan Yamamotolla on nuori pelimies Denny, joka auttaa japanilaista kolleegaansa selviämään pahimman kulttuurishokin yli. Mutta kun Yamamoton orastava imperiumi päätyy napit vastakkain italialaisen mafian kanssa, pelistä tulee vakavaa. Nuorien ja nälkäisten haastajien on opittava luottamaan toisiinsa - ja opittava jotain kunniasta varkaiden kesken. Heistä tulee enemmän kuin asetovereita: heistä tulee veljiä-

Koristeellinen spektaakkelielokuva miehiä ja erityisesti roomalaiskenraaleja hurmaavasta Egyptin kuningattaresta.