Maailmankuulu seikkailuelokuva ja Akira Kurosawan pääteos kylästä, joka palkkaa muutaman samurain turvakseen kiertelevää rosvojoukkiota vastaan.
Rashomon – paholaisen temppeli, myös Rashomon – paholaisen portti on vuonna 1950 ensi-iltansa saanut japanilainen elokuva. Sen on ohjannut Akira Kurosawa, ja elokuva perustuu kahteen Ryūnosuke Akutagawan kirjoittamaan tarinaan. Rashomon sai Venetsian elokuvajuhlien Kultaisen leijonan vuonna 1951. Rashomon oli Kurosawan läpimurtoelokuva[1], ja sen jälkeen yleensäkin japanilainen elokuva on noussut kansainväliseen suosioon. Elokuvaa pidetään yhtenä Kurosawan parhaista.Elokuvassa kuvataan murhaa ja raiskausta neljän eri todistajan kertomien selostusten kautta. Elokuvan juoni asettaa totuuden luonteen kyseenalaiseksi. Katsojan on kuitenkin määrä omaksua epätoivon sijaan myönteinen asenne – kuten köyhä mies, joka ottaa hylätyn lapsen suojaansa. Kurosawa poikkeaa elokuvaperinteestä, jossa roolihenkilö voi valehdella, mutta näytetty takauma kertoo touuden. Elokuva ei kuitenkaan torju katsojaa, vaan päinvastoin vetää hänet mukaan pohtimaan totuutta.
Tämä Macbeth-versio on ensimmäinen ja varmaankin paras Kurosawan japanilaiseen ympäristöön siirtämistä kolmesta Shakespeare-tulkinnasta. Macbethin synkkä taru kertoo karusti ihmisluonnosta, vallanhimosta ja kateudesta. Elokuvan tapahtuma-aika on 1300-1400-luku - Japanin feodaalisotien aika.
Feodaalisessa Japanissa, verisen taistelun aikana, kaksi pelkurimaista ja ahnetta talonpoikaa, jotka ovat hävityn armeijan pelinappuloita, törmäävät salaperäiseen mieheen, joka johdattaa heidät vuorilla sijaitsevaan piilotettuun linnoitukseen.