Cel mai accesibil si probabil cel mai bun film al lui Edward Yang de la "O zi de vara mai stralucitoare", "Si una si doua" urmareste perioada de viata a trei generatii ale unei familii din Taipeiul contemporan cuprins intre o nunta si o inmormantare si, desi dureaza aproape trei ore, niciun moment al filmului nu pare superfluu.

Un tânãr rãtãcitor intrã în case necunoscute si locuite în timp ce proprietarii sunt plecati de acasã. Petrece acolo o noapte sau o zi, ascunzându-se si rãsplãtind generozitatea proprietarilor prin spãlarea rufelor sau fãcând mici reparatii. Viata lui se schimbã când dã peste o tânãrã si frumoasã femeie într-o casã bogatã care este gata sã fugã din cãsnicia abuzivã si nefericitã în care este întemnitatã.

Roma marchează întoarcerea lui Alfonso Cuarón acasă, în Mexic, şi este totodată văzut ca cel mai personal film al regizorului, fiind inspirat de poveştile femeilor din copilăria sa. Cel mai personal proiect de până acum al regizorului și scenaristului premiat cu Oscar Alfonso Cuarón (Gravity, Children of Men, Y Tu Mama Tambien), Roma urmărește povestea lui Cleo (Yalitza Aparicio), o tânără angajată în casa unei familii din cartierul de clasă mijlocie Roma din Mexico City. Prin crearea unei scrisori de iubire adresate femeilor care l-au crescut, Cuarón pornește de la propria sa copilărie pentru a crea un portret viu și emoționant al conflictelor interne și al ierarhiei sociale în timpul turbulențelor politice din anii 1970. Primul proiect al lui Cuarón de la revoluționarul Gravity din 2013.

Adolescentul Conrad este urmărit de sentimentul vinovăției după ce fratele lui mai mare moarte înecat. La scurt timp de la tragedie, el încearcă să se sinucidă, așa că ajunge să fie internat într-o clinică pentru cei cu boli mintale.