Diktaattori on Charles Chaplinin ohjaama, käsikirjoittama ja myös osittain tuottama satiirinen komediaelokuva. Chaplin itse esiintyy 1940 valmistuneen yhdysvaltalaisen elokuvan kahdessa pääosaroolissa. Adolf Hitleriä, kansallissosialismia ja fasismia parodioiva teos oli Chaplinin ensimmäinen varsinainen äänielokuva, ja myös yksi hänen tunnetuimmista töistään.
Georgian Atlantaan sijoittuva elokuva kertoo paitsi Yhdysvaltojen sisällissodasta, myös rakkaudesta. Moni mies rakastuu nuoreen, hemmoteltuun ja kauniiseen Scarlett O'Haraan, mutta neito itse rakastaa vain Ashley Wilkesiä. Samana päivänä, kun sisällissota puhkeaa, Scarlett tapaa Rhett Butlerin, ja parin välille syntyy ainutlaatuinen suhde.
Elipä kerran linnassaan korkealla kukkulalla keksijä, jonka nerokkain luomus oli nimeltään Edward. Vaikka Edward oli hurmaava olento, hän ei ollut aivan täydellinen. Keksijän äkillinen kuolema jätti hänet keskeneräiseksi, joten hänellä oli käsien tilalla metalliset saksenterät. Edward eli yksin pimeässä, kunnes eräänä päivänä hyväsydäminen kosmetiikkamyyjä otti hänet perheensä luo asumaan.
Yks', kaks', kolme (engl. One, Two, Three) on vuonna 1961 valmistunut komedia, jonka ohjasi Billy Wilder. Elokuva sijoittuu kylmän sodan aikaiseen jaettuun Berliiniin ja siinä pilkataan idän ja lännen erilaisia yhteiskuntajärjestelmiä sekä saksalaista kansanluonnetta.
Valkoinen, Kieslowskin väritrilogian keskimmäinen osa kertoo tasa-arvosta. Onko sitä ja missä? Puolalainen kampaaja Karol ja ranskalainen valokuvamalli Dominique ottavat avioeron. Dominique voittaa oikeudenkäynnin ja Karol menettää kaiken; kampaamon, rahat ja ennen kaikkea Dominiquen rakkauden. Pariisin metrossa Karol tapaa maanmiehensä, joka järjestää hänet matka-arkussa takaisin Puolaan. Entinen kotimaa elää kommunismin jälkeistä sekasortoa jossa kaikki liiketoimet ovat mahdollisia, monet laittomatkin. Äkkirikastunut ja katkera Karol alkaa hautoa kostosuunnitelmia.
Mykkä Ada myydään 1800-luvun lopulla vaimoksi Uuteen-Seelantiin. Kommunikaatio-ongelmista kärsivä avioliitto alkaa huonosti, kun jäyhä maatilallinen luovuttaa pois Adan rakkaan pianon. Saadakseen soittimensa takaisin nainen alkaa myydä hellyyden hetkiä pianon hankkineelle miehelle. Holly Hunter, tytärtä esittävä Anna Paquin ja Jane Campionin käsikirjoitus palkittiin Oscarilla. Cannesista tuli Kultainen palmu.
Rakastavaiset Sailor Ripley ja Lula Fortune karkaavat osavaltiosta ulos vievälle automatkalle, kun taposta tuomittu Sailor vapautuu vankilasta. Umpirakastuneen nuoren parin yhteiseloa terrorisoi Lulan äiti, joka ei kaihda keinoja hamutessaan otetta vallankahvasta. Mustasukkainen ja kostonhimoinen äiti heittää karkulaisten tielle sekalaisen joukon kummajaisia, jotka kaikki on palkattu päättämään Sailorin päivät. Villissä sydämessä ohjaaja David Lynch tunkeutuu syvälle amerikkalaisen pop-kulttuurin myyttisiin ikoneihin ja kliseisiin. Lynch heittää alkemistin pataansa satujen, saippuaoopperoiden, Elvis- ja Marilyn-myyttien, melodraaman, road movien ja rock-kapinallisuuden aineksia. Keitoksesta syntyy hysteerisen ylikiihottunut tutkielma tuttujen lainausten ja merkitysten taakse kätketystä pahasta, julmasta ja likaisesta maailmasta - jossa kuitenkin loppujen lopuksi hyvä voittaa pahan, rakkaus vihan kuten saduissa aina.
Lontoon slummeihin sijoittuva Katkenneita kukkasia on kaikessa julmuudessaankin kaunista melodraamaa. Lillian Gish tulkitsee ikimuistoisesti väkivaltaisen isän pahoinpitelemää tytärtä, joka saa kokea lyhyen onnen ja rakkauden tuokion maahan muuttaneen kiinalaisen luona. Elokuvalle povattiin surkeaa menestystä, mutta toisin kuitenkin kävi ja nykypäivänä Katkenneita kukkasia luetaan kaikkien aikojen suurten mykkäelokuvien joukkoon.
Hank ja hänen poikansa Sonny työskentelevät vanginvartijoina kuolemaantuomittujen selliosastolla. Vietettyään viimeisen yön kuolemaantuomitun Lawrence Musgroven kanssa Sonny saattaa häntä teloituspaikalle ja murtuu täysin. Pojan heikkous nostaa isän vihan ja sen seurauksena Sonny riistää hengen itseltään. Surun murtamana ja itsesyytöksen vallassa Hank eroaa työstään. Hank löytää kuitenkin uuden elämän tarkoituksen, kun hän sattumalta kohtaa Letician.
Lone Scherfigin Dogma-komedia kertoo tanskalaisesta pikkukaupungista ja sen asukkaista, joiden elämä pyörii enimmäkseen ostoskeskuksen ja sen vieressä olevan kirkon ympärillä. Ostoskeskuksen johtaja opiskelee italiaa valloittaakseen ravintolan italialaistarjoilijan, mutta opettajan kuolema muuttaa asioita monella tavalla.
Kun Millyn suhteet kariutuvat yksi toisensa jälkeen, hänen äitinsä Daphne päättää laittaa seuranhakuilmoituksen lehteen tyttärensä puolesta. Hänen auttamishalunsa ei kuitenkaan lopu siihen, ja Daphnen hyvää tarkoittava apu johtaa katastrofiin. Milly ja hänen sisarensa päättävät näyttää äidilleen, että on aika lopettaa auttaminen.