Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.

Povestea începe cu ziua de 20 ianuarie 1942, când cele mai sonore nume ale armatei celui de-al Treilea Reich, 15 lideri de rang înalt care acceptaseră „soluția finală” a lui Hitler, s-au adunat într-o vilă din Wannsee, aflată undeva la marginea Berlinului, pentru o întâlnire clandestină. După două ore de discuții, aici s-a pecetluit soarta populației evreiești din întreaga Europă. La finalul întrevederii, Adolf Eichmann a pregătit 30 de copii cu procesul verbal top secret al întâlnirii. Odată cu prăbușirea celui de-al Treilea Reich, toate copiile au fost distruse sau au dispărut, cu excepția uneia. Protocolul Wannsee, găsit în dosarele Reich-ului, e singurul document în care planul maniacal al lui Hitler era codificat și servea drept bază pentru conspirație.

În al Doilea Război Mondial, un batalion pornește într-o misiune de salvare pentru a-i elibera pe americanii și filipinezii luați prizonieri de japonezi.