Baraka είναι μία αρχαία λέξη των Σούφηδων που σήμαινε «μια ευλογία, ή η πνοή, ή η ουσία της ζωής, από την οποία ξεδιπλώνεται η πορεία της εξέλιξης». Εξαίσια πλάνα από όλον τον κόσμο δείχνουν την ομορφιά και την καταστροφή της φύσης και της περιπέτεια του ανθρώπου στον πλανήτη μας.
Η προβληματική της σύγχρονης, κανονικοποιημένης ζωής αποτέλεσε ένα από τα πιο συχνά ερεθίσματα προς έκφραση και δημιουργία. Πολλοί καλλιτέχνες μίλησαν για τον αργό θάνατο της φύσης και για το νέο “ρομποτικό κόσμο” που ρυθμίζεται καθημερινά από τα ρυπαρά συμφέροντα ορισμένων. Το 1982, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Godfrey Reggio με παραγωγό τον Francis Ford Coppola δημιουργεί την ταινία Koyaanisqatsi, που θα αποτελέσει ιστορικά μία σπουδαία στιγμή για το ντοκιμαντέρ και τον πειραματικό κινηματογράφο.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πανέμορφα ντοκιμαντέρ που έγιναν ποτέ με θέμα το ζωικό βασίλειο. Οι κινηματογραφιστές, κατασκευάζοντας ένα δικό τους τελείως πρωτότυπο εξοπλισμό, κατάφεραν να διεισδύσουν κυριολεκτικά στον κόσμο των μικροσκοπικών πλασμάτων ενός λιβαδιού, ανάγοντας τα ζωύφια τους σε αληθινούς κινηματογραφικούς χαρακτήρες.
Το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ αποτελεί μια έρευνα σε τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες και κατά πόσο έχουν επηρεαστεί από την μετάβαση στο δυτικό τρόπο ζωής. Powaq-Qatsi, oυσιαστικό από τη γλώσσα των Χόπι (powaq =μάγoς + qatsi =ζωή). «Mια ύπαρξη, ένας τρόπoς ζωής πoυ καταναλώνει τη ζωτική oρμή άλλων για να παρατείνει τη δική τoυ ζωή». Εστιάζεται στους ιθαγενείς του Τρίτου Κόσμου, στους αναδυόμενους τρόπους ζωής (στην Ασία, την Ινδία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική) όπως εκφράζονται μέσα από την εργασία και τις παραδόσεις. Αυτό που έχει να πει για αυτές τις κουλτούρες αποτελεί το εμφανές, στη συνέχεια όμως θέλει ανάγλυφα να επιτρέψει ποικίλες ερμηνείες, π.χ. πώς το δέλεαρ της μηχανοποίησης και της τεχνολογίας και η ανάπτυξη των μεγαλουπόλεων καταστρέφουν την αγροτική και άλλη οικονομία μικρής κλίμακας.
Σε μουσική Φίλιπ Γκλας, ένα φιλμο-κονσέρτο με θέμα τον πολιτισμό του 20ού αιώνα και την επίδραση της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή, που χωρίζεται σε τρία μέρη: α) η μετάβαση από την ανθρώπινη γλώσσα σε εκείνη των αριθμών και της εικονικής πραγματικότητας, β) ο αθλητισμός και ο ανταγωνισμός ως υπέρτατες αξίες, γ) οι "ταχύτητες" με τις οποίες τρέχει η ηλεκτρονική εποχή μας.
Γυρισμένο στην καρδιά των ορεινών χωριών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί μια ομάδα συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο ταξίδι της, με στόχο τη διατήρηση της βυζαντινής αγιογραφίας. Ο διάλογος ανάμεσα στον συντηρητή του παρόντος και τον αγιογράφο του παρελθόντος, ζωντανεύει.