Diktaattori on Charles Chaplinin ohjaama, käsikirjoittama ja myös osittain tuottama satiirinen komediaelokuva. Chaplin itse esiintyy 1940 valmistuneen yhdysvaltalaisen elokuvan kahdessa pääosaroolissa. Adolf Hitleriä, kansallissosialismia ja fasismia parodioiva teos oli Chaplinin ensimmäinen varsinainen äänielokuva, ja myös yksi hänen tunnetuimmista töistään.

Kaupungin valojen alussa prameilu ja muodollisuus saavat huutia, ja elokuvan loppukohtaus on jäänyt historiaan. Kaupungin valot pakahduttaa ja kutittelee nauruhermoja alusta loppuun. Vuonna 1998 Yhdysvaltain elokuvainstituutti nimesi elokuvan 100 parhaan amerikkalaiselokuvan joukkoon. Äänielokuvat olivat jo lyöneet itsensä läpi, mutta Charles Chaplin porskutti elokuvateollisuuden vastavirtaan julkaisemalla mykkäelokuvan, jossa oli vain musiikkia ja äänitehosteita. Kaupungin valoissa Chaplinin tunnettu Kulkuri-hahmo hauskuttaa ja herättää tunteita keräämällä rahaa leikkaukseen, jolla sokea kukkaistyttö voisi saada näkönsä takaisin. Kulkuri lakaisee katuja, nyrkkeilee, esittää miljonääriä ja estää oikean miljonäärin itsemurhan. Viesti on sanaton mutta yleismaailmallinen: rakkaus on sokea.

Elisabeth Voglerilla on näennäisesti kaikkea; hän on menestyksekäs näyttelijätär, onnellisesti naimisissa ja pienen pojan äiti. Kaikesta huolimatta hän on yllättäen lopettanut puhumisen esiinnyttyään näytelmässä "Elektra". Muuten täysin terve nainen on valinnut hiljaisuuden. Hän ei vastaa kysymyksiin tai puhutteluun, hiljaisuus on hänen naamionsa. Hän muuttaa eristetylle saarelle yhdessä sairaanhoitajatar Alman kanssa. Erilaisten tilanteinden kautta kaksi naista lähentyvät ja heidän välilleen syntyy vahva luottamus. Niin vahva, että heidän henkilöllisyytensä alkavat hiljalleen sekoittua keskenään.

Tohtori Outolempi eli: kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia on Stanley Kubrickin ohjaama elokuva vuodelta 1964. Se on musta komedia, jossa käsitellään kylmän sodan kauhun tasapainoa, Yhdysvaltain vainoharhaista kommunismipelkoa ja ydinsodan uhkaa.

Saksalainen Wim Wenders voitti Paris, Texasilla Cannesin Kultaisen palmun ja nousi hetkeksi ykkösohjaajien kastiin. Wendersiä auttoi näytelmäkirjailija Sam Shepardin vahva käsis, jossa neljä vuotta kadoksissa ollut mies ilmestyy aavikolta ihmisten ilmoille. Harry Dean Stanton esittää hienosti miestä, joka etsii haikeissa tunnelmissa poikaansa ja vaimoaan. Ry Cooderin soundtrackista tuli klassikko.

Loistavan näyttelijäkaartin avulla tehty Stanley Kubrickin eeppinen sotaelokuva kuvaa Vietnamin sotaa ja sitä edeltävää, ihmisarvoa alentavaa koulutusvaihetta, jolla yritetään muovata tavallisista nuorukaisista ammattimaisia tappajia. Joker, Animal Mother, Gomer, Eightball ja Cowboy joutuvat kovakouraisen kouluttajan johtamalle helvetilliselle alokasleirille, jolla heitä kohdellaan kuin he olisivat matoja, saastaa tai jotain vieläkin alhaisempaa. Toiminta on raakaa, tarinaa kerrotaan mitään säästelemättä ja dialogi on maustettu pisteliäällä huumorilla. Ankaralta alokasleiriltä Hue Cityn taistelujen kauhuihin, Full Metal Jacket on filmaattinen täysosuma.

Suuri illuusio on Jean Renoir'n pasifistinen mestariteos ranskalaissotilaista saksalaisten sotavankileirillä. Vuonna 1937 valmistunut elokuva on humaani, haikea kuvaus vanhasta Euroopasta, jonka unelmat haudattiin ensimmäisen maailmansodan taisteluhautoihin.Elokuvassa kaksi sodan eri puolille päätynyttä aristokraattia, saksalainen vankikomentaja von Rauffenstein (Erich von Stroheim) ja vangittu ranskalainen upseeri de Boeldieu (Pierre Fresnay), jakavat yhteiset muistot menneestä maailmasta. Aateluus velvoittaa heitä taistelemaan sellaisen nationalistisen aatteen puolesta, johon he eivät enää usko.Elokuvalla oli idealistinen päämäärä. Sodan uhka eli vahvana, ja Renoir toivoi herättävänsä toverihenkeä saksalaisissa. Toisin kävi: kun natsit valloittivat Pariisin 1940, Suuri illuusio oli ensimmäisiä takavarikoituja elokuvia.Pääosissa Erich von Stroheim, Pierre Fresnay, Jean Gabin, Marcel Dalio, Julien Carette, Gaston Modot, Jean Dasté, Dita Parlo ja Jacques Becker.

Kiinan viimeisen keisatin elämäntarina upeasti kuvitettuna. Hänet oli kasvatettu hallitsemaan ikivanhojen traditioiden mukaan, eikä kukaan ollut valmistanut häntä kohtaamaan muuttuvaa maailmaa. Hän nousee valtaistuimelle kolmevuotiaana ja tulee hallitsemaan satoja miljoonia kiinalaisia. Pu Yin elämä alkaa kuin satu tuhansine palvelijoineen ja loistavin rituaalein. Mutta kun Kiina joutuu 1900-luvulla väkivaltaisiin muutoksiin ja sisällissota johtaa keisarikunnan tuhoon, hän päätyy puutarhuriksi Pekingin puistoon.

Mykkä Ada myydään 1800-luvun lopulla vaimoksi Uuteen-Seelantiin. Kommunikaatio-ongelmista kärsivä avioliitto alkaa huonosti, kun jäyhä maatilallinen luovuttaa pois Adan rakkaan pianon. Saadakseen soittimensa takaisin nainen alkaa myydä hellyyden hetkiä pianon hankkineelle miehelle. Holly Hunter, tytärtä esittävä Anna Paquin ja Jane Campionin käsikirjoitus palkittiin Oscarilla. Cannesista tuli Kultainen palmu.

M.A.S.H kertoo sotaan joutuneista lääkäreistä ja kirurgeista, jotka kehittelevät sangen sairaalloiset elämäntavat kyetäkseen käsittelemään päivittäin kohtaamiaan kauheuksia armeijan liikkuvassa kenttäsairaalassa Korean sodan aikana. Vaikka ääliöryhmä on erittäin ammattitaitoinen ja työlleen omistautunut, se ei estä heitä tekemään armeijan byrokratiasta hakkelusta. Heidän martini-juhlat ja käytännön pilat koettelevat hoitajien ja muiden lääkärien sekä yksikön komentajien hermoja. Robert Altmanin ohjaama M.A.S.H. (viiden Oscar®in ehdokas) on vastakulttuurin ja antisankaruuden näkökulmasta kuvattu verinen farssi Korean sodasta - musta satiiri, jossa kenttäsairaalaa on koko sodankäynnin absurdiuden näyttämönä.