Rashomon – paholaisen temppeli, myös Rashomon – paholaisen portti on vuonna 1950 ensi-iltansa saanut japanilainen elokuva. Sen on ohjannut Akira Kurosawa, ja elokuva perustuu kahteen Ryūnosuke Akutagawan kirjoittamaan tarinaan. Rashomon sai Venetsian elokuvajuhlien Kultaisen leijonan vuonna 1951. Rashomon oli Kurosawan läpimurtoelokuva[1], ja sen jälkeen yleensäkin japanilainen elokuva on noussut kansainväliseen suosioon. Elokuvaa pidetään yhtenä Kurosawan parhaista.Elokuvassa kuvataan murhaa ja raiskausta neljän eri todistajan kertomien selostusten kautta. Elokuvan juoni asettaa totuuden luonteen kyseenalaiseksi. Katsojan on kuitenkin määrä omaksua epätoivon sijaan myönteinen asenne – kuten köyhä mies, joka ottaa hylätyn lapsen suojaansa. Kurosawa poikkeaa elokuvaperinteestä, jossa roolihenkilö voi valehdella, mutta näytetty takauma kertoo touuden. Elokuva ei kuitenkaan torju katsojaa, vaan päinvastoin vetää hänet mukaan pohtimaan totuutta.

Kun tapaamme Chaplinin Kulkurin ensimmäistä kertaa tässä elokuvassa, hän on tyypillisessä jamassa: rahaton, nälkäinen, tuomittu rakastumaan tyttöön ja menettämään tämän. Kulkuria erehdytään luulemaan taskuvarkaaksi, ja hän pakenee virkavaltaa sirkustelttaan. Sattuman kautta Kulkurista tulee tähti, sillä katsojat luulevat Chaplinin huiman pakomatkan olevan osa sirkusesitystä. Klassisiin kohtauksiin lukeutuvat myös hurjat kommellukset naurutalossa, taikatemppujen muuttuminen hullunmyllyksi ja Kulkurin tasapainoilu nuoralla apinoiden roikkuessa päästä kiinni. Komiikkaa ilman turvaverkkoa!

Wallace & Gromit ovat saaneet uuden, salaperäisen vuokralaisen, joka ottaa luvatta käyttöönsä Wallacen viimeisimmän keksinnön, automaattiset housut, käyttääkseen niitä apuna ryöstössä. Paha pingviini suunnittelee sitäpaitsi käyttävänsä nukkuvaa Wallacea ryöstön toteuttajana, mutta Gromit aavistelee pahaa.

The Sound of Music – laulava Trappin perhe on taianomainen, lämminhenkinen tositarina, joka on noussut kaikkien aikojen suosituimmaksi koko perheen elokuvaksi. Maria on eloisa nuori nainen, joka jättää nunnaluostarin ja ryhtyy Kapteeni von Trappin seitsemän lapsen kotiopettajattareksi. Itsevaltaisen leskimiehen kurinalaisessa taloudessa ei alkuun tunnu löytyvän sijaa musiikille ja ilonpidolle. 5 Oscaria, lisäksi 5 muuta Oscar-ehdokkuutta 1966.

Tositarinoista ammennetut Butch ja Kid ovat ryöstöjä harjoittavia ’kilttejä’ lainsuojattomia, jotka ryöstelevät junia, pankkeja ja milloin mitäkin sattuu tielle. Kun on rahasta kyse, Butch Cassidylle ei tuota vaikeuksia keksiä hyvää ja toimivaa toiminta suunnitelmaa. Kaveruksista toinen Sundance taas on varjoakin nopeampi pyssymies, eikä epäröi antaa revolverinsa laulaa. Kun heidän peräänsä lähetetään joukko ammattilaisia jäljittäjiä, ei auta muu, kuin tarrata Butchin puoli vakavissaan heittämään ehdotukseen, ja lähteä Sundacen tyttöystävä mukanaan kohti Boliviaa. Kaikki ei ole kuitenkaan etene kaksikon suunnitelmien mukaan ja ryhmähenki alkaakin välillä rakoilla.

Wallace tapaa elämänsä rakkauden, Wendolenen, paikallisen villalankakauppiaan. Rakkauden innoittamana hän tekee uuden keksinnön ?The Knit-O-Matic?in ? neulekoneen. Wendolenen häijy bulldog, Preston, varastaa kuitenkin neulekoneen piirrokset ja jälleen kerran jää Gromitin tehtäväksi pelastaa omistajansa täydeltä katastrofilta.

Gangsterikuningas on voimakas ja brutaali kuvaus poliisimiehestä, joka uhmaa korruptoituneen esivallan ja gangsterisyndikaatin edustajia, jopa oman ja läheistensä hengen uhalla. Glenn Fordin esittämän vihaisen kytän lisäksi mitä onnistuneimpia noir-henkilögallerian edustajia ovat Gloria Grahamen gangsteriheila, joka muuttaa lojaalisuutensa kohteen, ja Lee Marvinin ärähtelevä pahis.

Kun Wallace nauttii päivittäisen teekupposensa, ovat juusto ja keksi ehdottomia lisukkeita. Kun hän eräänä iltana huomaa juuston loppuneen ja kauppojen olevan kiinni, on katastrofi lähellä. Wallace rakentaa avaruusaluksen, jotta voisi yhdessä Gromitin kanssa matkustaa kuuhun juustoa hakemaan!

Susanin kääntymys (Miracle on 34th Street) on George Seatonin ohjaama yhdysvaltalainen jouluelokuva vuodelta 1947. Elokuvassa tavaratalon joulupukkina työskentelevä Kris Kringle joutuu oikeuden edessä todistamaan olevansa oikea joulupukki. Elokuva sai kolme Oscar-palkintoa. Palkinnot tulivat parhaasta alkuperäistarinasta, parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta ja Edmund Gwennille parhaasta miessivuosasta roolistaan Kris Kringlenä.

Kuudella Oscar-palkinnolla palkittu Charles Dickensin romaaniin perustuva elokuva kertoo Oliverista, köyhästä pojasta, joka kasvaa kammottavassa lastenkodissa. Eräänä päivänä hän onnistuu pakenemaan ja lähtee Lontooseen etsimään onneaan. Hän löytää uusia ystäviä ja joutuu jännittäviin seikkailuihin etsiessään oikeaa perhettään.