רוברטו בניני מצליח לספר באמצעות קומדיה מטורפת בעלת אלמנטים של פנטזיה את סיפור השמדת יהודי איטליה, מבלי ליפול ולו פעם אחת למלכודת של טעם רע. זהו סרט הומניסטי שבמרכזו אהבת אדם בכלל ואהבת אב לבן בפרט. בחלקו הראשון, הסלפסטיקי, מתואר סיפור אהבתם של מלצר יהודי שלומיאל ומורה נוצריה, המאורסת לפשיסט, בטוסקנה של שלהי מלחמת העולם השנייה. בחלקו השני של הסרט, הטעון והמורכב, נשלחים האב והבן למחנה ריכוז, ואליהם מתעקשת להצטרף גם האם. האב, שמחליט להגן על בנו הקטן מזוועות הנאצים, מעמיד פנים כאילו שהותם במחנה אינה אלא משחק נושא פרסים.

צ'פלין הנווד העני מתאהב בנערה עיוורת ומנסה לגייס כסף לניתוח שישיב לה את מאור עיניה. בדרכו הוא פוגש את כיעורו של הקפיטליזם והאופן בו הוא משחית את האדם. רגע לפני שהצופה נבוך מרגשנות יתר, הוא פורץ בצחוק, ורגע לפני שנמאס לו מהסלפסטיק, העיניים דומעות. צ'פלין יצר שילוב קסום בין מלודרמה לקומדיה בסרט אילם, למרות שבהוליווד כבר הפיקו סרטים מדברים החל משנת 1928. צ'פלין השחקן, הפנטומימאי, התסריטאי, הבמאי והעורך מגלה בסרט זה כשרון נוסף: מוסיקה! בילדותו חלם על קריירה של מוסיקאי ולמד לנגן על צ'לו, כינור ועוגב. ב"אורות הכרך" הוא מחליט לראשונה גם להלחין, בעיקר מתוך רצון להשתמש במוסיקה רגשנית דווקא בקטעים המצחיקים, סגנון שהיה מאוד לא מקובל באותה תקופה. הסרט נחשב על ידי רבים כסרטו הטוב ביותר של צ'פלין.

סרטו הסוחף של בויל ("חברים לרצח") מתאר את חייהם של חבורת צעירים סקוטים המכורים לסמים. דרך נקודת מבטו האישית של רנטון, חווה הצופה את הטריפים הארוכים של הגיבורים: ההנאה והזוועות שבלקיחת סמים קשים. "אני בחרתי שלא לבחור חיים" אומר הגיבור בתחילת הסרט ומשאיר את עצמו להיתקל ולהיזרק במה שיהווה את חייו, ללא רצון ממשי: נסיונות גמילה, ראיונות עבודה על ספידים, רומנים מזדמנים, חיפוש של חומר שטבע באסלת השירותים כדורגל ורוק'נ'רול.

החלק השני בטרילוגיה המפורסמת והמופתית של סטייאג'יט ריי, גדול במאי הודו. בחלק זה עוזב הילד אפו את הכפר הבנגאלי בו נולד ונודד לעיר הגדולה בנארס, יחד עם משפחתו. בכרך הוא מגלה צדדים נוספים לחיים ואת מחיר השאיפה לעצמאות. הוא נפרד מאמו (אחת הפרידות המרגשות בתולדות הקולנוע) ויוצא למצוא את עבודתו הראשונה. את המוסיקה כתב ראווי שנקר. זוכה אריה הזהב של פסטיבל ונציה.

גרייס היא עריקה יפיפיה אשר מגיעה לעיירה המבודדת של דוגוויל בעת מנוסה מחבורת גנגסטרים אכזריים. בעידודו של טום, אשר מינה את עצמו כנציגה של העיר, מסכימה הקהילה הקטנה להחביא את גרייס בקרבם בתמורה לכך שגרייס תעבוד עבורם. אך כאשר חבורת הגנגסטרים מחליטה לעשות חיפוש מדוקדק יותר בעיירה הנידחת, דורשים תושבי דוגוויל מגרייס עסקה טובה יותר מהקודמת עבור הסיכון שהם לוקחים בהחביאם אותה. מה שהם אינם יודעים זה שלגרייס יש סוד אפל - סוד אשר יגרום לתושבי דוגוויל להצטער שבכלל הם התעסקו איתה.

ספייק לי, במאי הלוחם נגד קיפוח השחורים בארה"ב, החל דרכו דווקא בקומדיה משעשעת ("לא יכולה בלי זה"). "עשה את הדבר הנכון" הוא יצירה קולנועית חשובה ביותר המספרת סיפור של יום חם ולוהט בברוקלין. הדרמה הופכת מסרט מבדר וקליל לעימות רב מתח בין הגזעים, ומעלה שאלות נוקבות הנוגעות בדעות קדומות, גזענות, ומקומו של המאבק האלים בחברה.

דרמת בית כלא של סטיוארט רוזנברג (מלך השכונה). לוק (פול ניומן, צבע הכסף) נשלח לבית הכלא, ומפתח לעצמו מוניטין של אסיר קשה. ראש הכנופייה המקומית שונא אותו, ומנסה לשבור את רוחו על ידי הכאות תכופות. זה לא עובד, ודיירי בית הכלא מתחילים לכבד אותו יותר ויותר. לאחר שאמו מתה, הוא בורח מן בכלא, ונתפס. לאחר מכן הוא שוב בורח, ושוב נתפס. האם מישהו יצליח להכניע את לוק? ג'ורג' קנדי (רצח על הנילוס) זכה באוסקר שחקן המשנה על תפקידו בסרט, בעוד שפול ניומן השיג רק מועמדות לגלובוס הזהב.

בשנות ה-70' המאוחרות של המאה ה-19 עמדה קיסרות יפן בפתח תקופה חדשה, כאשר רוחות קידמה ומודרניזציה החלו לנשב לפתחה של המעצמה, הודפות ממקומה את תפיסת העולם הפיאודלית שאפיינה את תושבי האי משך שנים רבות. בנקודת זמן זו בדיוק החליט הקיסר מייג'י לחסל את שארית הסמוראים שהמשיכו לחיות בהתאם לתפיסות עולם קודמות, במגמה לנשל אותם ממעמדם ההיסטורי כמשמרי אדמות האימפריה, ולהמשיל עליהם את לוחמיו שלו ברוח האקדח, כלי הנשק של העת החדשה. במגמה להכשיר לוחמים חדשים למשימות אלו, הובא למדינה מטעם הקיסרות הקפטן האמריקאי וודרו אלגרן (טום קרוז), בוגר מלחמת האזרחים האמריקאית העקובה מדם שהתרחשה, פחות או יותר, באותה תקופה. אולם התכניות המקוריות של הקיסר נהרסות, כאשר במהלך קרב בלימה מטעם כוחות הקיסר מול אחרוני הסמוראים נפצע אלגרן, והוא נלכד בשביים של לוחמים עתיקים אלו, שהחרב שימשה ככלי נשקם. באמצעות חוקי המוסר והכבוד שהנחו אותם בחייהם, כבשו הסמוראים את ליבו של אלגרן, ובעודו מחלים, למד בלהט את דרך חייהם ואופן לחימתם. מנהיגם, קטסומוטו, דחק בו לבחור עמדה לקראת הקרב הסופי בין הכוחות.

האפוס עטור האוסקרים (תסריט, מוזיקה, עיצוב אומנותי, תלבושות) של דיוויד לין (גשר על הנהר קוואי), עוקב אחר חייו מלאי התהפוכות של רופא ומשורר הומניסט ברוסיה של מהפכות ומלחמת אזרחים עקובה מדם. על רקע השינויים הפוליטיים של המהפכה הבולשביקית, מלחמת העולם הראשונה והקרב על השלטון בין ה"לבנים" ל"אדומים", פורח לו סיפור אהבה רווי פתוס בין הד"ר ללארה היפה, אותה מגלמת ג'ולי כריסטי. מלודרמה היסטורית סנטימנטלית ומדהימה.

קומדיה שמתרחשת בעידן פוסט-אפוקליפטי. בעל בית רוצח אנשים ועושה מהם קציצות בשר לדייריו הלא-צמחוניים והמוזרים. הסרט המקורי והמשעשע ביותר שנעשה על קניבליזם. ז'אנה וקארו יצרו אחריו את "עיר הילדים האבודים" ואילו ז'אנה לבד גויס לביים את הפרק החותם של סאגת "הנוסע השמיני" (אליו גרר גם את כוכבו דומיניק פינון).

אנה היא אחות החיה חיים שקטים ושגרתיים בפרברים. בוקר אחד אנה קמה ומגלה כי בעלה הפך לזומבי-מפלצת חסרת מנוח, הולכת ונרקבת במהירות, עם מחשבה רצחנית אחת בלבד, לאכול אותה. אנה בורחת מהבית, ונחרדת לגלות כי כמעט כל אנשי העיר הפכו לזומבים רעבים. המעט שנותרו אנושיים, מבינים שכדי להם להתחיל לברוח. אנה נתקלת בקבוצה של ניצולים וכולם יחד מוצאים מקלט בקניון הגדול. כאשר מאות זומבים נוהרים לשם ומנסים להכנס פנימה, הם מבינים שצריך לברוח הלאה אל מקום בטוח יותר.

קומדיה פמיניסטית המתחילה ביומה האחרון של אנטוניה, המשחזרת את סיפור חייה מהרגע בו שבה עם בתה לעיירת הולדתה לאחר מלחמת העולם השניה. הן משתכנות במקום, כאשר מעמדן כנשים עצמאיות ולא נשואות מציב אותן מעל לחברה הנורמלית, והחווה שהן מנהלות הופכת למעין אוטופיה נשית. פרס האוסקר לסרט הזר הטוב ביותר לשנת 1995.

זוג מאבד את בתם בטביעה. השניים עוברים לוונציה, שבין סמטאותיה מתחילים לצוץ רמזים לנוכחותה של הבת המתה. שתי אחיות מקומיות, האחת בעלת חוש שישי, טוענות לתיקשור וההורים מתחבטים בין אמונה לספקנות, בין הנטייה לחפור באבל לצורך להמשיך הלאה.

ז'אן קלוד, גבר גרוש בתחילת העשור השישי לחייו ללא נקודות אור רבות: לא מעבודתו כמפנה אנשים מדירותיהם, ולא מאביו הקנתרני השוהה בבית אבות. אך כשהוא מחליט יום אחד להכנס לסטודיו לריקודי טנגו הנמצא בדרך לבית האבות של אביו, חייו לפתע מקבלים תפנית.