Rashomon – paholaisen temppeli, myös Rashomon – paholaisen portti on vuonna 1950 ensi-iltansa saanut japanilainen elokuva. Sen on ohjannut Akira Kurosawa, ja elokuva perustuu kahteen Ryūnosuke Akutagawan kirjoittamaan tarinaan. Rashomon sai Venetsian elokuvajuhlien Kultaisen leijonan vuonna 1951. Rashomon oli Kurosawan läpimurtoelokuva[1], ja sen jälkeen yleensäkin japanilainen elokuva on noussut kansainväliseen suosioon. Elokuvaa pidetään yhtenä Kurosawan parhaista.Elokuvassa kuvataan murhaa ja raiskausta neljän eri todistajan kertomien selostusten kautta. Elokuvan juoni asettaa totuuden luonteen kyseenalaiseksi. Katsojan on kuitenkin määrä omaksua epätoivon sijaan myönteinen asenne – kuten köyhä mies, joka ottaa hylätyn lapsen suojaansa. Kurosawa poikkeaa elokuvaperinteestä, jossa roolihenkilö voi valehdella, mutta näytetty takauma kertoo touuden. Elokuva ei kuitenkaan torju katsojaa, vaan päinvastoin vetää hänet mukaan pohtimaan totuutta.

Neljällä Oscarilla palkittu elokuva kertoo taloustieteen Nobel-voittaja John Nashista, joka sairastaa skitsofreniaa. Nerokas matemaatikko erottui jo opiskeluaikana joukosta ja alkoi työstää mullistavaa peliteoriaansa. Valmistuttuaan Nash alkaa opettaa teknillisessä korkeakoulussa, mutta vähitellen mielenterveysongelmat ja vakavat vainoharhat alkavat saada miehestä yliotteen.

Bonnie Parker ja Clyde Barrow tapaavat, kun Bonnie huomaa, että Clyde on aikeissa varastaa Bonnien äidin auton. He rakastuvat ja aloittavat rikolliset retkensä yhdessä - ryöstävät elintarvikekauppoja ja bensiiniasemia - pankit ovat vasta sitten vuorossa. Heidän keikkansa käyvät yhä vaarallisemmiksi, otteensa yhä häikäilemättömimmiksi. He eivät kaihda edes ryöstömurhaa. Bonniesta ja Clydestä on tullut pahamaineisia lainsuojattomia...

Tiheätunnelmainen rikosdraama kertoo suomalaiset sukujuuret omavan sarjamurhaajan, Aileen Wuornosin, synkkääkin synkemmän tositarinan. Köyhistä oloista lähtenyt ja prostituoituna itsensä elättänyt Wuornos tappoi kuusi miestä 1980- ja 1990-luvuilla, ja tuomittiin teoistaan kuolemaan.

Winston Grahamin romaaniin perustuva Marnie ei ollut aikoinaan mikään menestystarina, mutta se on noussut jälkeenpäin arvoonsa ohjaajansa klassikkona ja on eittämättä Hitchin parhaita elokuvia. Psykologinen aihe: syytä kauniin kleptomaanin sairauteen etsitään. Ohjaaja pitää katsojan taiturimaisesti otteessaan, vaikkei mitään erityisen raflaavaa tapahdukaan. Nuori Sean Connery oli parhaimmillaan tukea antavana miehenä.

Rakastavaiset Sailor Ripley ja Lula Fortune karkaavat osavaltiosta ulos vievälle automatkalle, kun taposta tuomittu Sailor vapautuu vankilasta. Umpirakastuneen nuoren parin yhteiseloa terrorisoi Lulan äiti, joka ei kaihda keinoja hamutessaan otetta vallankahvasta. Mustasukkainen ja kostonhimoinen äiti heittää karkulaisten tielle sekalaisen joukon kummajaisia, jotka kaikki on palkattu päättämään Sailorin päivät. Villissä sydämessä ohjaaja David Lynch tunkeutuu syvälle amerikkalaisen pop-kulttuurin myyttisiin ikoneihin ja kliseisiin. Lynch heittää alkemistin pataansa satujen, saippuaoopperoiden, Elvis- ja Marilyn-myyttien, melodraaman, road movien ja rock-kapinallisuuden aineksia. Keitoksesta syntyy hysteerisen ylikiihottunut tutkielma tuttujen lainausten ja merkitysten taakse kätketystä pahasta, julmasta ja likaisesta maailmasta - jossa kuitenkin loppujen lopuksi hyvä voittaa pahan, rakkaus vihan kuten saduissa aina.

Voimakastahtoinen Antonia on 90-vuotias ja muistelee epäsovinnaista elämäänsä. Toisen maailmansodan päätyttyä Antonia ja hänen tyttärensä Danielle palaavat hollantilaiskylään, jossa Antoniasta tulee voimakkaista ja riippumattomista naisista koostuvan yhteisön johtaja. Parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-palkinto 1996.

Seikkailuelokuva junamatkasta sisällissodan repimän Kiinan halki. Salaperäisen Shanghai Lilyn kanssa samaan junaan on joutunut hänen entinen rakastettunsa, jonka hengen nainen pelastaa.

Suurta valtaa käyttelevä mafiapomo antaa entiselle gangsterille viimeisen keikan. Jimmylle jää 48 tuntia aikaa korjata asiat ystäviensä ja unelmiensa naisen vuoksi.

Samuel L. Jackson esittää toimintaelokuvan pääosassa varmaotteista poliisia Shaftiä, joka saa selvitettäväkseen kuoliaaksi hakatun nuorukaisen tapauksen. Tekijä on varakkaan perheen poika, joka teon jälkeen haihtuu ilmaan. Tapauksella oli silminnäkijäkin, mutta tarjoilijatyttö ei ole halukas yhteistyöhön - mihin hänellä on omat syynsä.