Inspirat de romanul lui Mario Puzo, filmul este povestea grandioasă a lui Don Vito Corleone, un mafiot din Sicilia, ajuns cap al unei importante rețele mafiote în America. Filmul prezintă o viziune extrem de realistă a acestei lumi mai puțin accesibile unde cuvântul dat și promisiunile făcute au o valoare capitală, iar onoarea este la mare preț. Din păcate pentru el, în momentul in care viața îi este pusă în pericol, copii săi nu mai pot să stea departe de pericole, fiind antrenați și ei în acest joc extrem de riscant al luptelor între clanurile mafiote din America. Respect, crimă, bani și, mai presus de toate, putere: acestea sunt cuvintele care definesc cel mai bine acest film și acțiunea sa care a făcut lumea filmului să vuiască.

Filmul este inspirat de un caz real și povestea lui este conturată în jurul lui Henry, mafiotul care își vede prietenii urcând pe scara ierarhică a crimei. O poveste clasică cu gangsteri, în care ne este prezentată povestea unor prieteni din copilărie, care trebuie să crească și să se adapteze unui cartier și unei vieți în care legile mafiei dictează mersul lucrurilor.

La sfârșitul anilor ’50, într-o școală de elită din Noua Anglie un profesor de literatură non-conformist își învață elevii să se abată de la litera cărții și să dea frâu liber pasiunilor. La început timorați și obișnuiți să respecte regulile rigide care le ordonează viața la școală și acasă, băieții sunt reticenți la cerințele acestui profesor excentric care îi împinge să rupă din manuale paginile cu comentarii stupide sau să se urce pe bănci ca să privească viața din alt unghi... Încetul cu încetul se lasă însă seduși de stilul și învățăturile lui (Trăiește clipa! Trăiește ziua! Trăiește o viață extraordinară!), prinzând curaj să se exprime liber și să își urmeze visurile. Una dintre pasiunile lor e desigur poezia și astfel descoperă că profesorul lor, care în adolescență învățase la aceeași școală, făcuse parte din Cercul poeților dispăruți, un cenaclu misterios format din elevi îndrăzneți.

Gordie, Chris, Teddy și Vern sunt patru prieteni care decid să facă drumeții pentru a găsi cadavrul lui Ray Brower, un adolescent local, care a fost lovit de un tren în timp ce smulgea afine în sălbăticie.

In timpul celui de-al II-lea razboi mondial, pe teritoriul Frantei, o scoala cu internat pare un adevarat colt de rai. Aici, se leaga o stransa prietenie intre doi copii: unul, francez - Julien Quintin, celalalt, evreu - Jean Bonnet. Acesta din urma e ascuns de nazisti, de catre preotii catolici, care conduc scoala.

Prim-profesorul Immanuel Rath îi găsește pe unii dintre studenții săi uitându-se la fotografii pline de viață ale interpretei de cabaret Lola Lola și vizitează un club local, The Blue Angel, în încercarea de a-i prinde acolo. Văzând-o pe Lola cântând, profesorul este plin de poftă, renunțând în cele din urmă la funcția de la școală pentru a se căsători cu tânăra. Cu toate acestea, căsătoria lui cu o cochetă -- a cărei sarcină este să atragă bărbații -- se dovedește a fi mai dificilă decât și-a imaginat Rath.

Peisajul politicii interne a Rusiei Sovietice din anii 1950 se transformă într-o comedie neagră în acest film regizat de Armando Iannucci, câștigător al premiilor Oscar și Emmy. În noaptea zilei de 2 martie 1953, un bărbat moare. Un accident vascular cerebral i-a cuprins tot corpul. Se sperie. Este pe cale să își dea ultima suflare și dacă îți joci cărțile corect atunci acest job poate fi al tău. Acest om este Joseph Stalin - dictator, călău, precum și Secretarul General al URSS. Moartea lui Stalin este o parodie despre cele două zile de dinaintea funeraliilor “Părintelui Națiunii”. Zilele care pun în lumină atmosfera sarcastică a nebuniei, depravării și inumanității regimului totalitar. Zilele în care bărbații din jurul lui [Stalin] se vor lupta pentru a-i prelua puterea. Toate acestea bazate pe evenimente adevărate.

Undeva, în provincie, unde dansul este ilegal, un tânăr de la oraș se răzvrătește împotriva autorităților sperând să-și inspire noii prieteni să-și pună pantofii de dans.