Luminile orașului este primul film mut pe care Charlie Chaplin l-a regizat după înființarea filmelor acompaniate de sunet. Filmul este despre un om fără bani care se îndrăgostește de o florăreasă. Filmul a fost un mare succes și astăzi este considerat un clasic de excepție.

Într-un oraș viitoresc strâns împărțit strâns între clasa muncitoare și planificatorii orașului, fiul gânditorului orașului se îndrăgostește de o profetă a clasei muncitoare care prezice venirea unui salvator pentru a le media diferențele.

Un clasic al epocii tăcerii, acest film spune povestea războinicei adolescente condamnate, dar în cele din urmă canonizate, din secolul al XV-lea. Condamnată pentru că a susținut că a vorbit cu Dumnezeu, Ioana d'Arc este supusă unui tratament inuman și a unor tactici de sperietură din partea oficialilor curții bisericești. Inițial hărțuită să-și schimbe povestea, Ioana optează în cele din urmă pentru ceea ce vede ea drept adevăr. Pedeapsa ei, o execuție renumită brutală, îi câștigă martiriul perpetuu.

Crucișătorul Potemkin atinge un țel la care poate ajunge numai o operă de artă desăvârșită și care e inaccesibilă unei descrieri narative sau științifice. - Lion Feuchtwanger -1989

Prin izbucnirea Războiului Civil, membrii a doua familii prietene devin inamici, prin înrolarea lor în armate rivale. Consecințele războiului în viața acestora sunt puse în legătură cu evenimente istorice majore, cum ar fi asasinarea lui Lincoln sau apariția Ku Klux Klan-ului. Prima producție cinematografică importantă și coerentă este și una foarte controversată, din pricina poziției pro-sudiste a regizorului său.