În sărăcia copleșitoare din China rurală, o tânără este detașată la sat, pentru a fi profesoară suplinitoare. Cu puțin mai în vârstă decât elevii ei, tânăra fată trebuie să păstreze clasa în ordine timp de o lună, altfel nu va fi plătită. Copleșit de datorii familiale, cel mai mic dintre năzdrăvanii ei elevi dispare la oraș, pentru a-și găsi de lucru. Totuși, încăpățânata profesoară este hotărâta să meargă după băiat și să-l aducă înapoi la școală. Odată ajunsă în oraș, nimeni nu are urechi pentru întrebările ei și doar când primește ajutorul postului local de televiziune căutările ei dau roade.

În 1947 grupările de partizani anticomuniști se retrăgeau în munți. Inamici ai sistemului, vânați de autorități și iubiți de românii simpli, partizanii au parte de un destin exemplar. Evenimentele din filmul lui Constantin Popescu sunt inspirate din realitate, acțiunea având loc pe durata unui întreg deceniu. Categoric unul dintre cele mai așteptate debuturi din ultimii ani. Regizorul filmului, Constantin Popescu, a obținut premiul pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Bratislava. Juriul a apreciat arta regizorului „de a ilustra lupta pentru libertate într-o țară asuprită”.

În zorii celui de-al Doilea Război Mondial, câțiva bărbați evadează dintr-un gulag rusesc - pentru a face o călătorie periculoasă și incertă către libertate în timp ce traversează deșerturi, munți și mai multe națiuni.

Naufragiați după un accident de avion tragic, doi străini trebuie să creeze o legătură pentru a supraviețui elementelor extreme ale unui munte acoperit de zăpadă. Când își dau seama că ajutorul nu vine, ei se îmbarcă într-o călătorie periculoasă în mijlocul pustiului.