Suuri illuusio on Jean Renoir'n pasifistinen mestariteos ranskalaissotilaista saksalaisten sotavankileirillä. Vuonna 1937 valmistunut elokuva on humaani, haikea kuvaus vanhasta Euroopasta, jonka unelmat haudattiin ensimmäisen maailmansodan taisteluhautoihin.Elokuvassa kaksi sodan eri puolille päätynyttä aristokraattia, saksalainen vankikomentaja von Rauffenstein (Erich von Stroheim) ja vangittu ranskalainen upseeri de Boeldieu (Pierre Fresnay), jakavat yhteiset muistot menneestä maailmasta. Aateluus velvoittaa heitä taistelemaan sellaisen nationalistisen aatteen puolesta, johon he eivät enää usko.Elokuvalla oli idealistinen päämäärä. Sodan uhka eli vahvana, ja Renoir toivoi herättävänsä toverihenkeä saksalaisissa. Toisin kävi: kun natsit valloittivat Pariisin 1940, Suuri illuusio oli ensimmäisiä takavarikoituja elokuvia.Pääosissa Erich von Stroheim, Pierre Fresnay, Jean Gabin, Marcel Dalio, Julien Carette, Gaston Modot, Jean Dasté, Dita Parlo ja Jacques Becker.
Fanny ja Alexander (Fanny och Alexander) on Ingmar Bergmanin ohjaama elokuva vuodelta 1982. Bergman leikkasi samasta aineistosta myös laajemman neliosaisen televisiosarjan, ja työsti sen käsikirjoituksesta kirjan. Elokuva kertoo hyvin toimeentulevan Ekdahlin teatterisuvun elämästä 1900-luvun alun Ruotsissa kahden lapsen, Fannyn ja Alexanderin kautta.Elokuva sai neljä Oscar-palkintoa: paras vieraskielinen elokuva (palkinnon vastaanotti Ingmar Bergmanin puolesta Jörn Donner), Sven Nykvist kuvauksesta, Anna Asp ja Sisanne Lingheim parhaasta lavastuksesta ja Marik Vos Lungh pukusuunnittelusta. Se palkittiin myös Golden Globe -palkinnolla parhaana ulkomaalaisena elokuvana.Suomalaisista näyttelijöistä elokuvassa olivat mukana Nils Brandt ja Stina Ekblad.
Madame Merteuil ehdottaa, että kreivi Valmot viettelee Cecilen, jolloin Bastide joutuisi kaikkien naurun kohteeksi. Palkkioksi kreivi saisi madamen rakkauden. Kreivi rakastuu kuitenkin siveelliseen ja hyveelliseen rva de Tourveliin. Mustasukkainen Madame Merteuil vaatii kreiviä jättämään rakastettunsa. Kostonhaluisena hän kertoo myös kirjeessä Danceneylle, Cecilen rakastetulle, että kreivi Valmont on Cecilen rakastaja. Loppu huipentuu kaksintaisteluun, jossa toinen kilpakosijoista haavoittuu kuolettavasti.
Komea Sebastian viettelee kilttejä perhetyttöjä ihan vain omaksi huvikseen, mutta himoitsee sisarpuoltaan Kathrynia. Yhdessä heillä on julmia aikeita. Sebastian ja Kathryn lyövät vetoa siitä, viekö Sebastian rehtorin tyttären viattomuuden. Alkaa julma viettelypeli, joka muuttaa kaikkien elämän lopullisesti.