Kobayashi ne descrie vidul și lipsa de umanitate a codului samurailor într-un film anti-tradițional. Povestea se desfășoară într-un sistem ingenios de flash-back-uri, împletind armonios trecutul cu prezentul

"Roninul anonim, spirit independent si dornic de libertate deplina, impertinent vagabond este cel care descurca itele incalcite punand intr-o lumina istorica veridica tarele unei caste paralizate." - Romulus Vulpescu 1966 (Cinema)

În timpul celui de-al doilea rãzboi mondial, japonezii au reusit constant sã descifreze transmisiile militare codate ale Aliatilor, împiedicând astfel actiunile acestora. De aceea, în anul 1942, armata americanã a recrutat mai multe sute de soldati si cadre superioare, descendenti din indienii Navajo si i-a antrenat sã foloseascã un cod cifrat bazat pe limba lor maternã. Acest cod nu a fost niciodatã descifrat de japonezi si e considerat un element cheie în câstigarea rãzboiului. Datoritã succesului si posibilitãtii ca acest cod sã fie utilizat din nou în alte rãzboaie (cel din Coreea, de pildã), cunoscãtorii lui au fost pusi sã jure cã nu-si vor divulga contributia la rãzboi. Codul a fost fãcut public de-abia în anul 1968. Ca urmare, cei care au contribuit la reusita sa au rãmas, în mare parte, anonimi. Acest film le este dedicat lor.

Daniel și mentorul său în arte marțiale, dl Miyagi, vizitează Okinawa, unde se luptă cu un nou rival ostil și un fost dușman care caută să încheie socoteli mai vechi.