O poveste înduioșătoare a unui vănzător de cărți italian de origine evreiască care trăiește în propriul să basm. Viața sa creativă și fericită se va opri brusc atunci când toată familia sa este deportată într-un lagăr de concentrare în timpul celui de-al doilea război mondial. În timp ce este închis el încearcă să-și convingă fiul că totul este doar un joc.

Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască. Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea. „Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.

Budapesta anilor ’30. Laszlo, evreu, proprietarul unui restaurant, îl angajează pe Andraș, un tânăr muzician, să cânte în restaurantul său. Cei doi bărbați se îndrăgostesc de frumoasa chelneriță, Ilonka, pentru care Andraș compune o melodie tristă. Devenită șlagăr, melodia atrage și multe necazuri, pentru că, mulți din cei care o ascultă, se sinucid. Fragila legătură dintre cei trei este brutal întreruptă de apariția industriașului german Hans. Și el îndrăgostit de Ilonka, Hans dispare o vreme, dar revine în armata germană, având grad de colonel. Profitând de noua poziție, el va crea multe probleme foștilor prieteni.

In timpul celui de-al II-lea razboi mondial, pe teritoriul Frantei, o scoala cu internat pare un adevarat colt de rai. Aici, se leaga o stransa prietenie intre doi copii: unul, francez - Julien Quintin, celalalt, evreu - Jean Bonnet. Acesta din urma e ascuns de nazisti, de catre preotii catolici, care conduc scoala.

1941. Trupele germane avansează necruțător, zdrobind tot ce le stă în cale. Într-un mic sat evreiesc din Europa de Est, există teama că cetățenii săi vor fi în curând ca mulți alții înaintea lor duși la închisoare, deportați, uciși. Bufonul din sat Schlomo are ideea salvatoare: pentru a scăpa de naziști, sătenii ar trebui să se deporteze și să fugă în Palestina. Trenul vieții își începe odiseea către pământul promis într-un vagon de marfă camuflat. La început totul decurge conform planului, dar în curând nu doar nemții îi urmăresc...

O editoare autoritară află că-și poate pierde viza și că riscă să fie deportată, așa că își obligă asistentul surmenat să se însoare cu ea.