Den sanne historien om hvordan forretningsmannen Oskar Schindler reddet over tusen jødiske liv fra nazistene, mens de jobbet som slaver på fabrikken hans under andre verdenskrig.

Diktatoren er en kraftfull film, med en mengde komiske opptrinn, som når Tomanias maktgale diktator Adenoid Hynkel snakker seg så varm at han ikke bare må kjøle stemmebåndene, men også tømme vann nedover buksene sine. Filmen er også meget vakkert fotografert, og scenen hvor Hynkel leker med jordkloden før han til slutt punkterer den er blitt klassisk. I Diktatoren gjør Chaplin en parodi på Hitler, hans retorikk, hans manerer og hans innbilte stolthet. Den generelle amerikanske holdningen på den tiden var at Hitler mer var en klovn man måtte le av enn en plage man burde frykte. Det var først senere det gikk opp for amerikanerne hvilken trussel han faktisk var.

En av filmhistoriens mest magiske filmer der en fattige boms forelsker seg i en blind blomsterpike. Hun tror han er en millionær, og han gjør alt for å late som om han er det. Det tok tre år å lage filmen, og den regnes som en av Chaplins beste.

Svartedauen herjer i Europa på 1300-tallet. Ridderen Antonius Block og hans væpner Jöns er på hjemvei etter et langt og slitsomt korstog til det hellige landet. Et dagsritt hjemmefra møter ridderen Døden, men klarer å forhandle seg til en livsfrist gjennom et parti sjakk. Med døden til enhver tid i hælene, treffer Antonius på Jof og Maria og sønnen deres, Mikael, som er en del av en omreisende gjøglertrupp. De byr ham på markjordbær og melk i en skoghelling, og Antonius opplever en fredfylt tid. Han beslutter så å ofre sitt eget liv for å redde gjøglerfamilien.

På 1800-tallet reiser revisoren William Blake vestover for å søke jobb. Han blir alvorlig skadeskutt og fort en etterlyst mann. Han møter en indianer som tror han er den døde britiske poeten William Blake.