Rusia, al Doilea Război Mondial. Ivan (Nikolai Burliaev), un băiat de 12 ani, a cărui mamă a fost ucisă, devine cercetaș, trăiește intens viața de front și moare executat de naziști. Obiectivul (director de imagine: Vadim Iusov) surprinde nu numai ceea ce vede eroul, ci și ceea ce gândește, visează și își închipuie el.
În sărăcia copleșitoare din China rurală, o tânără este detașată la sat, pentru a fi profesoară suplinitoare. Cu puțin mai în vârstă decât elevii ei, tânăra fată trebuie să păstreze clasa în ordine timp de o lună, altfel nu va fi plătită. Copleșit de datorii familiale, cel mai mic dintre năzdrăvanii ei elevi dispare la oraș, pentru a-și găsi de lucru. Totuși, încăpățânata profesoară este hotărâta să meargă după băiat și să-l aducă înapoi la școală. Odată ajunsă în oraș, nimeni nu are urechi pentru întrebările ei și doar când primește ajutorul postului local de televiziune căutările ei dau roade.
Hugo e un orfan care locuiește într-o gară, în Parisul anilor 1930. El a învățat de la tatăl și unchiul lui să repare ceasuri și alte dispozitive și se folosește de talentul ăsta ca să mențină în funcțiune ceasurile din gară. Singurul lucru care i-a mai rămas și are legătură cu tatăl lui e un automaton (om mecanic) care nu funcționează fără o cheie specială. Hugo trebuie să găsească cheia ca să deblocheze secretul pe care crede că-l conține. În timpul aventurilor sale, el îi întâlnește pe George Melies, un vânzător care lucrează în gară, și pe fina lui aventuroasă. Hugo află că aceștia au o legătură surprinzătoare cu tatăl lui și cu robotul și descoperă că acesta deblochează niște amintiri pe care bătrânul le-a îngropat înăuntru, legate de trecutul lui.