Miksi hankkia työpaikka, kun voi olla työtön? Miksi hankkia perhe, kun voi vain hengata ystävien kanssa? Mark Rentonin ja hänen edinburghilaisten työläisystäviensä elämä koostuu kahdenlaisesta olotilasta. Joko ollaan ihan kamoissa. Tai sitten yritetään olla ihan kamoissa. Mutta entä jos yksi porukasta päättääkin päästä kuiville?
Elokuva on Kaurismäen Suomi-trilogian ensimmäinen osa, ja se julkaistiin 1996. Elokuva sai parhaan elokuvan Jussin, Kaurismäki ohjaus- ja käsikirjoitus-Jussit, Kati Outinen naispääosa-Jussin ja Elina Salo naissivuosa-Jussin. Elokuva on omistettu Matti Pellonpään muistolle: hänen piti alun perin näytellä pääosaroolia, mutta hänen kuoltuaan vuonna 1995 Kari Väänänen otti hänen roolinsa.
Veriset painajaisunet vainoavat Jim Davisia, joka on palannut kotikaupunkiinsa Los Angelesiin palveltuaan erikoisjoukoissa Irakissa. Hän odottaa työtarjousta Los Angelesin poliisivoimilta, mutta kun mitään ei ala kuulua, veteraanin turhautuneisuus kasvaa. Ja yhdessä lapsuudenystävä Miken kanssa Jim päättää nollata tilanteen oikein kunnolla. Päihteiden ja pohjattoman uhon voimin kaksikko päästää helvetin valloilleen Losin pahamaineisimmassa getossa, South Centralissa.
Alkuteoksen hengelle uskollisessa elokuvasovituksessa kirjailijan alter ego Henry Chinaski paiskii pätkätöitä tehtaissa ja varastoissa rahoittaakseen rakkaita harrastuksiaan: ryyppäämistä, uhkapeliä, epämääräisten naisten kanssa peuhaamista ja ennen kaikkea edellisistä kirjoittamista. Henryn kirjoittamisvimmaa ei lainkaan lannista se, etteivät kustantajat tunnu ymmärtävän miehen värikkäiden ja vahvasti omaelämäkerrallisten tekstien päälle.
Tarinassa seurataan Sammalsuon isännän Kaukon ja hänen vaimonsa Elman kuusilapsisen perheen elämää yhden talven ja kevään ajan aina vanhimman tyttären Kyllikin juhannushäihin asti.