Filmul este o adaptare a unui roman științifico-fantastic foarte popular în țările Europei de Est („Picnic la margine de drum” de Arkadi și Boris Strugatki) și folosește procedeele specifice genului - din nou un fenomen misterios, poate de origine extraterestră, care ar materializa dorințele cele mai intime ale exploratorilor săi păcătoși - pentru a pune întrebări fundamentale despre umanitate, memorie, dorință și disperare.

În timp ce le dă elevilor săi cu probleme să citească romane clasice precum „Jurnalul Annei Frank”, o profesoară le cere și să țină un jurnal despre viața lor încercată.

Amplasat în cartierul Bronx din New York, în timpul tumultului anilor 1960, un băiat adolescent este sfâșiat între tatăl său cinstit și muncitor și un șef al infrațiunilor violent, dar carismatic. Complicarea lucrurilor este atracția crescândă a tânărului - interzisă în cartierul său - pentru o frumoasă neagră.

În mijlocul propriei crize de personalitate, Evelyn Couch o întâlnește pe Ninny, o bătrânică care îi spune povestea lui Idgie Threadgoode și Ruth Jamison, două tinere care au trecut prin greutăți și dragoste în Whistle Stop, Alabama, în anii 1920.

Un avocat arogant (Richard Gere) preia cazul unui tanar (Edward Norton) acuzat de uciderea preotului care avea grija de el. Cazul devine mult mai complex cand acuzatul marturiseste ca mai era cineva in camera in momentul crimei. Filmul l-a transformat practic pe Edward Norton intr-un star, el primind si o nominalizare la Oscar pentru prestatia sa.

În anii ’60, pe fundalul discret al războiului din Algeria, niște elevi de la un internat din Franța explorează consecințele revelațiilor lor sexuale.