Kuuden Oscarin klassikko nuoresta näyttelijästä, joka pyrkii huipulle soluttautumalla suuren tähden lähipiiriin.
Rashomon – paholaisen temppeli, myös Rashomon – paholaisen portti on vuonna 1950 ensi-iltansa saanut japanilainen elokuva. Sen on ohjannut Akira Kurosawa, ja elokuva perustuu kahteen Ryūnosuke Akutagawan kirjoittamaan tarinaan. Rashomon sai Venetsian elokuvajuhlien Kultaisen leijonan vuonna 1951. Rashomon oli Kurosawan läpimurtoelokuva[1], ja sen jälkeen yleensäkin japanilainen elokuva on noussut kansainväliseen suosioon. Elokuvaa pidetään yhtenä Kurosawan parhaista.Elokuvassa kuvataan murhaa ja raiskausta neljän eri todistajan kertomien selostusten kautta. Elokuvan juoni asettaa totuuden luonteen kyseenalaiseksi. Katsojan on kuitenkin määrä omaksua epätoivon sijaan myönteinen asenne – kuten köyhä mies, joka ottaa hylätyn lapsen suojaansa. Kurosawa poikkeaa elokuvaperinteestä, jossa roolihenkilö voi valehdella, mutta näytetty takauma kertoo touuden. Elokuva ei kuitenkaan torju katsojaa, vaan päinvastoin vetää hänet mukaan pohtimaan totuutta.
Transamerica on yhdysvaltalainen Duncan Tuckerin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva vuodelta 2005. Elokuvassa Felicity Huffman esittää Bree Osbournea, joka viikkoa ennen sukupuolenkorjausleikkaustaan saa kuulla olevansa 17-vuotiaan pojan isä. Huffman oli roolistaan ehdolla parhaan naispääosan Oscar-palkinnon saajaksi.
M.A.S.H kertoo sotaan joutuneista lääkäreistä ja kirurgeista, jotka kehittelevät sangen sairaalloiset elämäntavat kyetäkseen käsittelemään päivittäin kohtaamiaan kauheuksia armeijan liikkuvassa kenttäsairaalassa Korean sodan aikana. Vaikka ääliöryhmä on erittäin ammattitaitoinen ja työlleen omistautunut, se ei estä heitä tekemään armeijan byrokratiasta hakkelusta. Heidän martini-juhlat ja käytännön pilat koettelevat hoitajien ja muiden lääkärien sekä yksikön komentajien hermoja. Robert Altmanin ohjaama M.A.S.H. (viiden Oscar®in ehdokas) on vastakulttuurin ja antisankaruuden näkökulmasta kuvattu verinen farssi Korean sodasta - musta satiiri, jossa kenttäsairaalaa on koko sodankäynnin absurdiuden näyttämönä.
Jake istuu vankilassa vaimonsa taposta. Hän pääsee ehdonalaiseen yhdellä ehdolla: hänen on houkuteltava poikansa, joka on taitava koripallonpelaaja, valitsemaan vankilanjohtajan entinen yliopisto.
Max Brackett on entinen huippujournalisti, joka on töppäilyensä takia päätynyt pikkukaupungin paikallistoimitukseen. Hän saa kuitenkin mahdollisuuden palata valtakunnalliseen julkisuuteen, kun kaupungin museosta potkut toimestaan saanut yövartija menettää hermonsa ja järjestää mittavan panttivankidraaman. Max Brackett aikoo hyödyntää tlanteen loppuun asti, piittaamatta seurauksista...
Paikka julkisuudessa antaa mahdollisuuden tavata heidät, keitä me niin mielellään ihailemme. Vaikuttavan näyttelijäkaartin avulla Woody Allen vie meidät hullulle matkalle julkkismaailman villiin vuoristorataan. Eronsa jälkeen levoton kirjailija Lee Simon päättää aloittaa uuden elämän - elämän, johon kuuluu seksiä, huumeita ja moraalista rappiota.
Tarina salaperäisestä yksinkulkijasta, joka suunnittelee rikosta. Jim Jarmuschin Espanjassa filmaama elokuva sisältää vaikutteita useilta modernin elokuvan mestareilta. Yksi silmänisku osuu Aki Kaurismäen suuntaan, kun elokuvassa esiintyvä brittinäyttelijä John Hurt muistelee kahvipöydässä Boheemielämää-kirjan ”oudon kaunista suomalaista filmatisointia”.
New York, joulukuu, vuosi 1980... Sulkeutunut ja henkisesti häiriintynyt nuorimies Mark Chapman saapuu suurkaupunkiin aikeinaan tavata yksi tuon ajan suurimmista julkkiksista, John Lennon - tavata ja tappaa. Chapmania riivaa hänen tunteidensa ristiriitaisuus Lennonia kohtaan, toisaalta suunnaton ihastus, toisaalta valtava kateus ja viha. Hän ryhtyy odottamaan Lennonia tämän asuintalon, The Dakotan, edustalla seuranaan vain rakastamansa ja alituisesti siteeraamansa romaani, Sieppari ruispellossa ja murhanhimoiset ajatuksensa... Tullessaan pidätetyksi John Lennonin murhasta, Chapman väitti J.D. Salingerin kirjoittaman klassikon Sieppari ruispellossa ja sen päähenkilön, kapinallisen Holden Caulfieldin, inspiroineen häntä tekoonsa. Itse kirja pitää sisällään 26 lukua, 27. luku kuuluu ikuisesti Mark Chapmanille.
Jack Giamoro elää amerikkalaista unelmaa. Hän johtaa hyvin menestyvää, lähinnä lahjakkaisiin käsikirjoittajiin erikoistunutta agenttitoimistoa Hollywoodissa, hänellä on kuvankaunis vaimo Nina, hieno auto ja valtavasti rahaa. Kaikki asetetut haaveet ovat toteutuneet. Sitten Jackin arkaluontoista materiaalia ja Hollywood-salaisuuksia sisältävä päiväkirja varastetaan päätyen toimittajan käsiin. Kun vielä selviää, että Jackin vaimo pettää häntä bisnestutun kanssa, miehen elämältä putoaa pohja. Jackin elämä muuttuu loistokkaasta täysin tyhjänpäiväiseksi. Ja niin alkaa kultakalan epätoivoinen kamppailu haita vilisevässä meressä...