ה-"הדיקטטור הגדול" כפרודיה מזהירה על הרודנות וקריקטורה גאונית על היטלר. מעשה בחילופי זהות, בין ספר הגטו היהודי לרודן מדינת טומניה הוא אדנואיד היינקל. צ'פלין בתפקיד הכפול עובר מארמון הדיקטטור אל הגטו הנרדף, ובסגנונו המוכר והאהוב ממזג פאתוס, סנטימנט והזדהות אנושית, מחד, ומאידך בז להיטלר ולנאציזם. הסרט משופע המצאות קומיות גאוניות, כמו כן משתתפים בסרט פולט גודארד בתפקיד חנה, הכובסת היהודיה ובחירי הקומיקאים מבני הדור ההוליוודי הקודם.

נקודת ציון דוקומנטרית זו - אחת ההשתקפויות הקולנועיות הראשונות של זוועות השואה - היא לירית כמו שהיא גראפית, והשפיעה על סרטים עד וכולל "רשימת שינדלר". הבמאי אלן רנה משלב בקונטרסט חד וקשה צילומים ממחנה אושוויץ - שרידי המבנים הריקים ב-1955, והתמונות הקשות והמוכרות לנו משנת שיאו של אתר ההשמדה, 1944.

אחרי הפלישה הנועזת לנורמנדי, קפטן ג'ון מילר מוביל חבורת לוחמים אל מעבר לקווי האויב כדי לחפש צנחן ששלושת אחיו נהרגו בקרב.

מועמד ל-11 פרסי אוסקר ועם צוות שחקנים יוצא מן הכלל, הסרט ממחיז את אחד מהמשפטים הרבים שנערכו לפושעים נאציים כמה שנים לאחר תום מלחמת העולם השנייה. המשפטים הללו התקיימו בשנת 1948 בעיר נירנברג שבגרמניה ונוהלו בידי צוות שופטים רב לאומי. ספנסר טרייסי (משפט הקופים) הוא שופט אמריקני הניצב בפני הכרעות קשות בנוגע למידת אחריותם של הנאשמים למעשי הפשע של הרייך השלישי. סטנלי קרמר (נחשו מי בא לסעוד) מביים דרמת בית-משפט מצויינת עם ברט לנקסטר (האי של ד"ר מורו), מרלן דיטריך (המלאך הכחול) , ג'ודי גרלנד (הקוסם מארץ עוץ), מונטגומרי קליף (יוצאי הדופן) ומקסימיליאן של (צלב הברזל) שזכה באוסקר על תפקידו.

אפופיאה של דויד לין, על אלה שנפלו בשבי היפני במלחמת העולם השנייה, באחד מסרטי המלחמה המפורסמים ביותר, שהיה בין הראשונים שהצביעו על הבזבוז, הטרגיות והטפשות שבמלחמה. זהו סרט ראווה אינטליגנטי ולי הצליח למזג בו עדינות סובייקטיבית עם סצינת המונים וקרבות. אוסקר לסרט הטוב 1957.

בתום מלחמת העולם השנייה, נפגשו החיילים המשוחררים פרד דרי (דנה אנדרוס), הומר פאריש (הרולד ראסל) ואל סטפנזון (פרדריק מארץ'), בתופשם טרמפ אגב שובם הביתה. היה זה על מפציץ שהיה בדרכו לעיר בון, עיר המערב-התיכון אמריקאית טיפוסית. פרד היה סגן בחיל האוויר ומפציץ באירופה. הומר היה בצי ואיבד את ידיו מחמת כוויות שספג כשספינתו נפגעה. אל שירת כסמל בחיל הרגלים באוקיינוס השקט.

עלילת חייו של מהטמה גנדי, מנהיג תנועת השחרור ההודית מעול האימפריאליזם הבריטי. הסרט מתחיל במאבקו בחוקי הגזע של דרום אפריקה, עובר דרך התפתחות הפילוסופיה שלו ביחס להתנגדות הפסיבית, ומגיע עד פעולות המחאה נגד שלטון הוד מלכותה, מאסריו התכופים והירצחו על ידי פנאט מוסלמי בינואר 1948. אפוס מעמיק של ריצ'ארד אטנבורו, שזכה בשמונה פרסי אוסקר, כולל לשחקן הראשי, בן קינגסלי ("לצאת נקי") בתפקיד חייו.

שני צלפים, רוסי וגרמני, במשחקי חתול ועכבר שהם מנהלים במהלך "קרב סטלינגרד".

בכפר קטן ושמרני בצ'כוסלובקיה הכבושה ע"י הגרמנים (במלחמת העולם השנייה), מחליט בחור צעיר, העובד כשוליה בתחנת רכבת, לצאת למסע של שחרור עצמי, בדרך לאיבוד בתוליו. סרטו זוכה פרס האוסקר של גדול במאי צ'כוסלובקיה ג'רי מנזל, ואחת מפסגותיו של הגל החדש הצ'כי בשנות הששים. מבט מלא חמלה ואופטימיות על המצב האנושי, מבוסס על ספרו של בוהמיל הראבל, שכתב גם את "עפרונים על חוט" עליו מבוסס סרט נוסף של מנזל.

דרמה אמיתית על מטפס ההרים האוסטרי היינריך האראר (בראד פיט) שיצא בשנת 1939 לכבוש את פיסגת הר הנאנג'ה שבהימאליה. מלחמת העולם השנייה שפרצה בינתיים בלמה את תוכניותיו, והובילה אותו ואת חברו למסע פיטר אופשנייטר (דיויד טווילס, ערום) לחציית הגבול הטיבטי. בטיבט היו היינריך ופיטר, לזרים הראשונים שנכנסו בשערי העיר האסורה. חלקו השני של הסרט עוסק במפגש בין היינריך לדאלי לאמה שהיה אז ילד קטן ובודד שנבחר לשאת בעול המנהיגות מגיל צעיר, ובידידות העמוקה שנרקמה ביניהם.

קומדיה פמיניסטית המתחילה ביומה האחרון של אנטוניה, המשחזרת את סיפור חייה מהרגע בו שבה עם בתה לעיירת הולדתה לאחר מלחמת העולם השניה. הן משתכנות במקום, כאשר מעמדן כנשים עצמאיות ולא נשואות מציב אותן מעל לחברה הנורמלית, והחווה שהן מנהלות הופכת למעין אוטופיה נשית. פרס האוסקר לסרט הזר הטוב ביותר לשנת 1995.

עיבוד מרשים לספרו החשוב של גינתר גראס, שהקדים את זמנו בעשור לפחות. סיפור משפחתו של הילד אוסקר דרך זווית הראייה של מי שבחר להפסיק לגדול כשגילה עד כמה מלוכלך ולא אמין הוא עולמם של המבוגרים, ובסופו של דבר בחר ליטול בו חלק. עלייתם של הנאצים לשלטון מאפשרת גם לחריג כמו אוסקר להשתלב בחברה הארית הטהורה, ונפילתם היא הפתח שלו להשתחרר מהאינפנטיליות שבה דבק כל חייו. הילד דיוויד בננט - שמופיע היום בעיקר בתיאטרון - העניק לעיבוד הקולנועי חלק נכבד מייחודו. הסרט זכה באוסקר לסרט הזר