Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.

Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască. Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea. „Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.

Un fost profesionist de tenis efectuează un complot pentru a-și avea soția ucisă după ce descoperă că ea are o aventură și presupune că în curând îl va părăsi oricum pentru celălalt bărbat. Când lucrurile nu merg în regulă, el improvizează un plan nou - să-i însceneze o crimă în loc.

Frank W. Abagnale a lucrat ca doctor, avocat și copilot la o companie aviatică populară – toate înainte de a împlini 21 de ani. Maestru al înșelăciunilor, el a fost și un foarte bun falsificator, reușind să câștige milioane de dolari cu ajutorul unor cecuri false. Agentul FBI Carl Hanratty și-a stabilit drept prioritate să-l prindă pe Frank şi să-l aducă în fața justiției, dar Frank se află întotdeauna cu un pas înaintea sa, silindu-l să-și continue urmărirea.

Termenul desemnează un hobby destul de bizar: tipi care stau cât e ziua de lungă pe peronul gării și notează sosirea și plecarea trenurilor. Noaptea, ei compară notițele cu cele din ziua precedentă, observă ce s-a schimbat în mersul trenurilor, îi sună pe ceilalți pentru a se ține la curent unii pe alții cu mișcările trenurilor. În argoul drogaților, se referă la urmele înțepăturilor de pe brațele lor, care se înșiră aidoma gărilor de-a lungul căilor ferate. Pentru a face și mai incredibil personajul interpretat de mine, am fost tentat la un moment dat să iau heroină. Apoi am renunțat. Efectele acestui drog sunt foarte bine descrise în romanul lui Irvine Welsh. - Ewan McGregor

La universitatea Princeton, John Nash se luptă să aducă o contribuție utilă pentru a servi ca moștenirea lui în lumea matematicii. El face în cele din urmă o descoperire revoluționară, care îl va aduce în cele din urmă Premiul Nobel. După absolvirea școlii el se întoarce către predare, devenind implicat romantic cu eleva sa Alicia. Între timp, guvernul cere ajutorul pentru spargerea codurilor sovietice, care îl implică repede într-un complot conspiraționist terifiant. Nash devine din ce în ce mai paranoic până la o descoperire care îi răstoarnă întreaga sa lume cu susul în jos. Acum doar cu ajutorul Aliciei el va fi capabil să-și recupereze puterea mentală și să-și recapete statutul ca mare matematician pe care îl cunoaștem astăzi.

Alvin Straight locuiește cu fiica sa Rose în Iowa. Nu mai este tânăr, nu mai vede bine, dar când află că fratele său, cu care nu a vorbit de zece ani, este bolnav, Alvin e hotărât să meargă să-l vadă. El pornește într-o ciudată călătorie, pentru că va străbate America, timp de șase săptămâni, cu o mașină de tuns iarba, pe o distanță de 500 de km.

O mamă divorțată caută dreptate pentru o comunitate suferindă după ce află că o mare corporație încearcă să mușamalizeze contaminarea apelor cu substanțe letale.

“Orele” prezintă o zi din viața a trei femei foarte diferite, care au în comun sentimentul că și-au trăit viețile pentru altcineva. Virginia Woolf (Nicole Kidman) trăiește într-o suburbie din Londra în anii ’20, unde se străduiește să scrie primul ei roman, “Doamna Dalloway”. Totul în timp ce se luptă cu o boală mentală care amenință s-o copleșească. Laura Brown (Julianne Moore), o soție tânără și o mamă în Los Angeles-ul de după al Doilea Război Mondial, citește “Doamna Dalloway” și impactul este atât de mare că începe să pună sub semnul întrebării viața pe care a ales-o. Clarissa Vaughan (Meryl Streep) este o Mrs. Dalloway modernă în New York-ul contemporan care plănuiește o petrecere pentru prietenul ei și fostul iubit care pierde ușor lupta cu SIDA. Trei femei, despărțite de 80 de ani, se trezesc în situații similare și toate au în comun o singură carte.

Urmează oameni aparent independenți, în vreme ce viețile lor încep să se împletească în timp ce se îndrăgostesc și dedrăgostesc. Afecțiunile se distrug și se dezvoltă pe măsură ce Crăciunul se apropie.

Pentru a distrage atenția presei și a opiniei publice americane de la un scandal sexual în care este implicat președintele Statelor Unite ale Americii, personalul său de relații publice - cu ajutorul producătorului Stanley Motss - organizează desfășurarea unui război fals împotriva Albaniei. De altfel, cu unsprezece zile înainte de alegeri, consensul în jurul președintelui riscă să cadă din cauza unei tinere care îl acuză că a abuzat de ea în timpul unei călătorii la Casa Albă. Planul de abatere a atenției publicului de la scandalul sexual constă în simularea unui conflict împotriva micului stat balcanic, acuzat că găzduiește niște celule teroriste periculoase care amenință securitatea Statelor Unite.

Bridget Jones caută bărbatul ideal, iar povestea ei ne dezvăluie gândurile sale lăuntrice și mecanismele raționamentelor feminine.