Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.

Un mic sătuc de agricultori din Japonia este atacat în mod constant de către bandiți. Într-o zi, după ce au aflat că după recoltă vor fi atacați, ei merg la un bătrân înțelept și îl intreabă ce pot face. Acesta le spune că nu își pot permite să își facă o armată proprie deoarece nu sunt suficient de pregătiți și nu își pot permite bani pentru arme, așa că ar fi mai bine să caute niște samurai care să ii apere. Ei găsesc un samurai bun la suflet, care acceptă să recruteze pentru ei alți luptători. Acesta alege cinci samurai adevărați și unu mai ciudat și cei șapte se întorc să păzeasca satul, luptându-se cu bandiții.

O poveste înduioșătoare a unui vănzător de cărți italian de origine evreiască care trăiește în propriul să basm. Viața sa creativă și fericită se va opri brusc atunci când toată familia sa este deportată într-un lagăr de concentrare în timpul celui de-al doilea război mondial. În timp ce este închis el încearcă să-și convingă fiul că totul este doar un joc.

Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască. Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea. „Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.

Acesta unul dintre filmele cele mai venerate din toate timpurile. În rolurile principale Humphrey Bogart și Ingrid Bergman, într-un triunghi amoros în orașul Casablanca, care este un refugiu pentru mulți străini care fugeau în căutarea unei vieți noi în timpul războiului. O romanță politică, pe un fundal de conflict de război între democrație și totalitarism. Un punct de reper în istoria filmului.

O privire detaliată în lumea claustrofobă și terifiantă a echipajelor submarinelor germane care vânează vapoare de sub apă. Curajos, realist și condimentat cu umor negru, acest film este unul dintre puținele care îi prezintă cu compasiune pe nemți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În aprilie 1945, Germania era aproape de înfrângere cu armata rusă apropiindu-se dinspre est și aliații atacând dinspre vest. În Berlin, capitala celui de-al treilea imperiu, Adolf Hitler proclamă că Germania încă va dobândi victoria și le ordonă generalilor și consilierilor să lupte până la ultimul om. Când sfârșitul vine în final, și Hitler zace mort de mâna lui, cei care au mai rămas din militarii lui trebuie să găsească o cale să încheie omorul care este bătălia Berlinului, să pună armele jos și să se predea.

Un american angajat să instruiască armata japoneză în știința războiului modern ajunge să-i respecte pe samuraii pe care avea ordin să-i distrugă.

Filmul urmărește compania de mitraliere a armatei finlandeze în continuarea războiului împotriva Uniunii Sovietice, 1941–1944. Bazat pe cel mai bine vândut roman al lui Väinö Linna Tuntematon Sotilas (Soldatul necunoscut) și pe versiunea necenzurată a romanului, Sotaromaani (Un roman de război).

În timp ce e în Tokyo pentru a filma o reclamă, un actor singuratic de vârstă mijlocie întâlnește o tânără proaspăt căsătorită, care are îndoieli. Cei doi petrec o săptămână împreună, ca doi străini care s-au apropiat într-un oraș colorat.

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, contele Almasy, trimis de Societatea Regală Britanică de Geografie să cerceteze deșertul Sahara, suferă arsuri îngrozitoare într-un accident aviatic. Vegheat de o infirmieră devotată și sensibilă, el își rememorează viața și, mai ales, povestea de dragoste intensă și interzisă care avea să-i schimbe destinul.

Japonia secolului al XIX-lea. Zatoichi este un hoinar orb care trăiește de pe urma pariurilor și masajelor. Însă în spatele umilei sale purtări, Zatoichi este un maestru al sabiei, binecuvântat cu un atac fulgerător și lovituri de o precizie uimitoare. Zatoichi descoperă un oraș retras din munți, la discreția unei bande de răufăcători condusă de Ginzo, care ucide fără milă pe oricine i se opune, și mai rapid decât oricând, avându-l recrutat și pe puternicul samurai ronin Hattori. Într-un local de pariuri, Zatoichi și prietenul său de încredere Shinkichi se întâlnesc cu două gheishe, Okinu și sora sa, Osei. Pe cât de frumoase, pe atât de periculoase, cele două au venit în oraș pentru a-și răzbuna părinții uciși. Singurul lor indiciu este numele Kuchinawa, însă surorile gheise au multe trucuri ascunse. În curând, ucigași înfricoșători ajung să-l vâneze pe Zatoichi. Cu legendara sa sabie la brâu, soarta lui Zatoichi va fi trecută prin multe confruntări sângeroase...