Pe măsură ce forțele aliate se apropie de Paris în august 1944, colonelul german Von Waldheim este disperat să ducă în Germania toate cele mai mari tablouri ale Franței. El reușește să asigure un tren pentru a transporta operele de artă valoroase, chiar dacă haosul retragerii coboară asupra lor. Rezistența franceză vrea totuși să-i împiedice să le fie furate comorile naționale, dar a primit ordine de la Londra să nu fie distruse. Șeful de gară, Labiche, are sarcina de a programa trenul și de a face totul să se întâmple fără probleme, dar face și parte dintr-un grup tot mai mic de luptători de rezistență însărcinați cu prevenirea furtului. El și alții pun la cale un șiretlic elaborat pentru a împiedica trenul să părăsească vreodată teritoriul francez.

Actiunea este plasata in timpul celui de-al doilea razboi mondial, intriga reprezentand-o capturarea de catre nazisti a unui general american care detine secretul misiunii finale a Aliatilor avand ca scop Debarcarea in Normandia. Din nefericire pentru ei, nemtii nu stiu acest lucru, asa ca se multumesc sa-l claustreze intr-un castel pazit cu strasnicie de trupele SS.

Un film extrem de apreciat de critici, laureatul a șapte Premii Oscar în 1970 (inclusiv Oscarul pentru „Cel mai bun film” și „Cel mai bun actor” - George C. Scott), Patton este un fascinant portret al unuia dintre cele mai mari genii militare ale secolului 20. Carismatic și înflăcărat, Patton își concepea singur uniformele, purta pistoale cu șase gloanțe și mâner de fildeș și era convins că în viețile sale anterioare fusese un războinic. Prin manevrele sale l-a înlăturat pe Rommel din Africa, iar după Ziua-Z și-a condus trupele într-o campanie imposibil de oprit, pe întreg teritoriul Europei. A devenit singurul general al Aliaților de care naziștii s-au temut cu adevărat. Însă era pe cât de genial, pe atât de rebel și, după cum artă acest film construit pătrunzător și cu un simț de observație ascuțit, singurul inamic pe care Patton nu l-a putut înfrânge niciodată a fost propria lui personalitate schimbătoare.

Ca prizonier de război Forell Clemens, un soldat german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este condamnat într-un lagăr de muncă în Siberia de Est. După patru ani de lucru în minele de acolo evadează și încearcă să ajungă acasă la soția și copiii săi. Timp de trei ani el a călătorit prin pustietatea Siberiei. O odisee de 14.000 kilometri, stabilita pe un fundal de peisaj dezolant si neprimitor, asaltat de tot felul de pericole. Luptând în mod constant cu natura potrivnică, Forell îsi îndeamnă picioarele către libertate, nestiind dacă următorul pas nu va fi ultimul. Un film în care puterea credinței învinge orice obstacol rational, iar rugăciunea face minuni.

Este o imagine absolut de nesters a Razboiului din Pacific - un moment istoric imortalizat in film, cu cinci infanteristi marini si un infirmier inaltand steagul S.U.A. pe Muntele Suribachi cu numai cateva zile inainte de incrancenata batalie pentru apararea garnizoanei japoneze de pe Iwo Jima, o insula pustie formata din plaji cu nisip negru si pesteri sulfuroase.

Actiunea se petrece pe coastele Californiei, in primele zile dupa dezastrul provocat de japonezi flotei Statelor Unite de la Pearl Harbor. Panica e pe cale sa-i cuprinda pe californieni, care se asteapta la o invazie. Si in timp ce un ditamai general de armata este insarcinat cu apararea coastei, comandantul unui submarin japonez din zona are cu totul altfel de probleme, nestiind cum sa procedeze cu o tanara inotatoare, esuata pe cosul submarinului. Toti tinerii sunt cuprinsi de patriotismul cel mai inflacarat; un pilot survoleaza neobosit granitele, sfarsind prin a se prabusi in mijlocul Bulevardului Hollywood; un localnic e incantat ca, in sfarsit, isi va putea testa tunurile instalate; acasa tanchistii fac exercitii; ofiterii au acum ocazia sa se faleasca in fata iubitelor…