În Tomania dictatorul Adenoid Hynkel declanșează represiunea împotriva evreilor. Frumoasa Hannah și iubitul ei, un frizer care seamănă izbitor cu Hynkel, fug. Frizerul, capturat mai întâi, evadează din lagărul de concentrare și se lovește din greșeală de adevăratul dictator care este arestat în locul lui. De la microfoanele führerului, frizerul transmite lumii un mesaj lung de pace și speranță. Primul film despre care se vorbește în întregime de Chaplin, este o satiră anti-nazistă strălucitoare făcută atunci când armatele celui de-al Treilea Reich subjugaseră întreaga Europă. Printre secvențele antologice se numără dansul lui Hynkel cu globul și duetele cu Napoloni / Mussolini.
Luminile orașului este primul film mut pe care Charlie Chaplin l-a regizat după înființarea filmelor acompaniate de sunet. Filmul este despre un om fără bani care se îndrăgostește de o florăreasă. Filmul a fost un mare succes și astăzi este considerat un clasic de excepție.
Nebunul general Jack D. Ripper inițiază o lovitură nucleară asupra Uniunii Sovietice. De îndată ce se descoperă acțiunile generalului „Buck” Turgidson, o sală de război plină de politicieni, generali și un diplomat rus încearcă cu frenezie să oprească greva nucleară. Aproape de final este o scenă care este probabil cea mai unică neuitat jucare a lui Slim Pickens în cariera sa de film. Peter Sellers joacă roluri multiple în acest film.
Povestea, împletită cu ironie, ghidează telespectatorii în tărâmul aristocrației financiare americane. Fiica răsfățată a unei familii aparținând celor din cercurile superioare este eroina constantă a scandalurilor din ziare și tabloide. După divorțul ei furtunos, ea se pregătește acum pentru o altă nuntă, dar apariția fostului ei soț bulversează complet programul planificat.