O Michael Moore ερευνά την στάση της κυβέρνησης Bush μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά και την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Πλανητάρχη. Το φιλμ ασχολείται με το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και το πώς αυτό χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την προώθηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ., ενώ εξερευνά και τις σχέσεις μεταξύ των οικογενειών Bush - Laden.

Η Αμερική του μακαρθισμού και της επιβολής επαγγελματικών απαγορεύσεων στους “αντεθνικώς φρονούντες” μέσα από την ιστορία ενός απολίτικου ανθρώπου που δέχεται να υπογράφει για λογαριασμό του “αποκλεισμένου” σεναριογράφου φίλου του. Ο Γούντι Αλεν, πρωταγωνιστής της ταινίας, προσπαθώντας να βοηθήσει ένα φίλο του κομμουνιστή συγγραφέα, υπογράφει τα έργα του παίρνοντας το 10% των κερδών. Σιγά-σιγά γίνεται η “βιτρίνα” και για άλλους αποκλεισμένους συγγραφείς από την επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, ώσπου, ήδη διάσημος, καλείται και ο ίδιος να καταδώσει αντιφρονούντες συναδέλφους του. Η ταινία είναι, εν μέρει, αυτοβιογραφική, αφού πολλοί συντελεστές της, ο σκηνοθέτης Μάρτιν Ριτ, οι ηθοποιοί Ζερό Μόστελ και Χέρσελ Μπερναρντί, καθώς και ο σεναριογράφος Γουόλτερ Μπερνστάιν συγκαταλέγονται στα απροσκύνητα θύματα της Μαύρης Λίστας.

Πρόκειται για μια πειραματική ταινία, μια πραγματεία και συγχρόνως παραβολή πάνω στις μεταμορφώσεις και στο πέρασμα του χρόνου, επίσης μια μελέτη της προέλευσης της φύσης των εικόνων. Τις εικαστικές συνθέσεις συνοδεύουν ηχητικά σχόλια.

Μία από τις σημαντικότερες πολιτικές σάτιρες του αιώνα μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, από το ομώνυμο βιβλίο του Ρόμπερτ Πεν Γουάρεν. Πρόκειται για μία μαρτυρία για τη χαμένη αθωότητα της πολιτικής και την επικράτεια της εφτάψυχης και πανταχού παρούσας διαφθοράς... ακόμα και στους πιο οραματιστές πολιτικούς! Ενα all star πρωταγωνιστικό καστ δίνει μάχη ανάμεσα στον ιδεαλισμό και τον αμοραλισμό, θέτοντας το διαχρονικό ερώτημα: συμβιβάζεται η πολιτική με την ηθική; Η θεαματική άνοδος και πτώση ενός χαρισματικού πολιτικού που μεθά από το γλυκό –αλλά επικίνδυνο- ποτήρι της εξουσίας...

Οι ιστορίες δύο γυναικών. Στην πρώτη, η Καναδή Μις Κόσμος 1984, με γεννητικά όργανα που ακτινοβολούν, κερδίζει στον διαγωνισμό «Η πιο παρθένα». Το έπαθλο είναι ένας σύζυγος, μεγιστάνας της γαλακτοβιομηχανίας. Στη δεύτερη, η Άννα Πλανέτα οδηγεί ένα καράβι γεμάτο ζαχαρωτά και τον Καρλ Μαρξ –αντί για γοργόνα– στην πλώρη, στα κανάλια του Άμστερνταμ.