Un grup de socialiști sârbi se pregătește de război într-un subteran suprarealist plin de petreceri, tragedii, dragoste și ură.

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, o companie de soldați americani devin camarazi apropiați atunci când se confruntă cu rezistența feroce a japonezilor în una dintre cele mai crâncene bătălii ale războiului, cea din insula Guadalcanal.

Ca prizonier de război Forell Clemens, un soldat german în timpul celui de-al Doilea Război Mondial este condamnat într-un lagăr de muncă în Siberia de Est. După patru ani de lucru în minele de acolo evadează și încearcă să ajungă acasă la soția și copiii săi. Timp de trei ani el a călătorit prin pustietatea Siberiei. O odisee de 14.000 kilometri, stabilita pe un fundal de peisaj dezolant si neprimitor, asaltat de tot felul de pericole. Luptând în mod constant cu natura potrivnică, Forell îsi îndeamnă picioarele către libertate, nestiind dacă următorul pas nu va fi ultimul. Un film în care puterea credinței învinge orice obstacol rational, iar rugăciunea face minuni.

Un băiețel de opt ani este dispus să facă tot ce este necesar pentru a pune capăt celui de-al Doilea Război Mondial, astfel încât să-și poată aduce tatăl acasă. Povestea dezvăluie dragostea de nedescris pe care un tată o are pentru băiețelul său și dragostea pe care o are un fiu pentru tatăl său.

„K-19 The Widowmaker” nu este un film dedicat razboiului, ci curajului necesar pentru a-l refuza. Este dedicat virtutilor militare: forta, inteligenta si curajul. Prezinta o lume dominata de tehnologie, in care sacrificiul in numele securitatii nationale este des intalnit. Exemplifica sentimentul de datorie nutrit de un soldat fata de tara si poporul sau si dezvaluie povara responsabilitatii unui lider fata de cei aflati sub comanda sa. In cele din urma, arata cat de usor se pot produce tragedii, atat in timp de razboi, cat si in timp de pace, din cauza unui accident, a unei defectiuni.... sau a unei erori umane.

În timpul celui de-al doilea rãzboi mondial, japonezii au reusit constant sã descifreze transmisiile militare codate ale Aliatilor, împiedicând astfel actiunile acestora. De aceea, în anul 1942, armata americanã a recrutat mai multe sute de soldati si cadre superioare, descendenti din indienii Navajo si i-a antrenat sã foloseascã un cod cifrat bazat pe limba lor maternã. Acest cod nu a fost niciodatã descifrat de japonezi si e considerat un element cheie în câstigarea rãzboiului. Datoritã succesului si posibilitãtii ca acest cod sã fie utilizat din nou în alte rãzboaie (cel din Coreea, de pildã), cunoscãtorii lui au fost pusi sã jure cã nu-si vor divulga contributia la rãzboi. Codul a fost fãcut public de-abia în anul 1968. Ca urmare, cei care au contribuit la reusita sa au rãmas, în mare parte, anonimi. Acest film le este dedicat lor.

Actiunea se petrece pe coastele Californiei, in primele zile dupa dezastrul provocat de japonezi flotei Statelor Unite de la Pearl Harbor. Panica e pe cale sa-i cuprinda pe californieni, care se asteapta la o invazie. Si in timp ce un ditamai general de armata este insarcinat cu apararea coastei, comandantul unui submarin japonez din zona are cu totul altfel de probleme, nestiind cum sa procedeze cu o tanara inotatoare, esuata pe cosul submarinului. Toti tinerii sunt cuprinsi de patriotismul cel mai inflacarat; un pilot survoleaza neobosit granitele, sfarsind prin a se prabusi in mijlocul Bulevardului Hollywood; un localnic e incantat ca, in sfarsit, isi va putea testa tunurile instalate; acasa tanchistii fac exercitii; ofiterii au acum ocazia sa se faleasca in fata iubitelor…