Metropolis kertoo tulevaisuuden suurkaupungista, jota hallitsee pieni onnelassaan elävä yläluokka teollisuuspohatta Johann Fredersenin johdolla. Kaupungin maanalaisissa uumenissa työläiset uurastavat valtavien koneiden keskellä ja konemaisiksi itsekin muuttuneina. Sorretut työläiset alkavat palvoa kaunista ja hyveellistä Mariaa, joka ennustaa rauhanomaista muutosta. Fredersenin poika ihastuu hänkin Mariaan. Pohatta itse päättää kidnapata Marian ja korvata tämän hullun tiedemiehen rakentamalla robotti-Marialla. Fritz Langin mestariteos oli valtava hanke. Se oli ensimmäinen suuren budjetin scifi-elokuva ja sen kuvaukset kestivät 16 kuukautta, ja niissä käytettiin 37 383 näyttelijää ja statistia. Eugen Schüftanin luomat erikoistehosteet ja ohjaaja Langin visiot tulevaisuuden suurkaupungista olivat ennennäkemättömiä. Metropoliksesta tuli siihen asti kallein saksalainen elokuva mutta myös valtava taloudellinen floppi, joka ajoi suuren Ufa-studion lähes konkurssiin.

Kaksi chicagolaista muusikkoa todistaa vahingossa Valentinuksen päivän verilöylyn. Pakomatkallaan kaverukset naamioituvat naisiksi ja liittyvät tyttöorkesteriin, joka matkustaa keikalle Floridaan. Tony Curtis ehtii myös parodioida Cary Grantia esittäessään miljonääriä, jonka impotenssia ukulelea soittava Marilyn yrittää parantaa. Oikea miljonääri taas rakastuu naisen hepenissä liikkuvaan Jack Lemmoniin. Marilynin repliikit vaativat kymmeniä uusintaottoja.

Tri Caligarin kabinetti (Das Cabinet des Dr. Caligari) on vuonna 1920 ensi-iltansa saanut saksalainen mykkäelokuva. Robert Wiene ohjasi sen Carl Mayerin ja Hans Janowitzin käsikirjoituksen pohjalta. Elokuvaa pidetään sekä kauhufiktion että ekspressionistisen elokuvataiteen merkkipaaluna. Se oli myös ensimmäinen elokuva, jonka loppuratkaisussa tarinan asetelma käännetään päälaelleen edeltäviin tapahtumiin nähden.

Manhattan on 1979 valmistunut romanttinen komediafilmi Isaac Davisista (Woody Allen), kahdesti eronneesta 42-vuotiaasta komediakirjoittajasta, joka tapailee 17-vuotaista lukiolaistyttöä (Mariel Hemingway). Isaac kuitenkin rakastuu parhaan ystävänsä kumppaniin (Diane Keaton). Käsikirjoituksen laativat Allen ja Marshall Brickman, joka osallistui myös elokuvan Annie Hall tekemiseen, ja sen ohjasi Allen. Manhattan on mustavalkoinen laajakangaselokuva.

Neuroottinen newyorkilaiskoomikko Alvy Singer yrittää ymmärtää, miksi hänen monipolvinen parisuhteensa ei onnistunut. Alvy tapaa laulaja Annie Hallin tenniskentällä, ja hyvin erilaisista luonteistaan huolimatta he rakastuvat toisiinsa. Yhteenmuutto ei kuitenkaan suju ongelmitta, ja pari päättää erota, mutta suhde ei suinkaan pääty siihen.

Panssarilaiva Potemkin on Sergei Eisensteinin vuonna 1925 ohjaama neuvostoliittolainen mykkäelokuva, jonka tuotti Goskino. Elokuva on kuvitteellinen ja ylistävä kuvaus tapahtumasta, jossa taistelulaiva Knjaz Potjomkin-Tavritšeskin miehistö nousi kapinaan vuonna 1905. Elokuvaa on luonnehdittu yhdeksi kaikkien aikojen vaikuttavimmista.

Jacques ja hänen kilpakumppaninsa Enzo ovat vapaasukelluksen mestareita. Jacquesin elinikäinen kiinnostus sukeltamiseen kumpuaa hänen epätavallisen voimakkaasta suhteesta mereen, kun taas Enzo nauttii luonnon luomista haasteista ja vaaroista. Matkojensa aikana Jacques tutustuu Johannaan, joka ihastuu Jacquesiin, ja seuraa häntä halki Euroopan, jakaen hänen seikkailunsa, voiton hetket ja traagisen siteen Enzoon. Huimaavien vedenalaiskuvien, ja Eric Serran musiikin säestämä, Suuri sininen sisältää traagisia tapahtumia, mutta myöskin rakkautta ja romantiikkaa.

Entinen tennisammattilainen Chris kihlaa varakkaan oppilaansa ja pääsee englantilaisen yläluokan piireihin. Täydellinen asetelma alkaa rakoilla, kun Chris tutustuu morsiamen veljen Tomin kautta kohtalokkaan kauniiseen amerikkalaistyttöön Nolaan. Kunnianhimon ja intohimon riivaama Chris joutuu turvautumaan yhä epätoivoisempiin tekoihin pitääkseen elämänsä ohjat käsissään. Mutta sattuma on jo puuttunut peliin...

(Nanook of the North, USA 1922) Robert J. Flahertyn klassikko kertoo eskimoperheen elämästä vaikeissa olosuhteissa. Pääosassa on metsästäjä ja kalastaja Nanook, joka kuoli nälkään pian elokuvan valmistuttua. Uusi restauroitu versio.

Lokakuu (Октябрь, Oktjabr) on Sergei Eisensteinin ohjaama, vuonna 1928 valmistunut neuvostoliittolainen mykkäelokuva. Elokuvan tapahtumat perustuvat Venäjällä vuonna 1917 tapahtuneeseen lokakuun vallankumoukseen.Lokakuu oli Vsevolod Pudovkinin ohjaaman Pietarin viimeisten päivien ohella toinen elokuva, jonka neuvostohallitus tilasi lokakuun vallankumouksen kymmenvuotisjuhliin.Elokuvan leikkausvaiheen aikana Josif Stalin ja Lev Trotski riitautuivat, ja Eisensteinin täytyi muuttaa elokuvaansa siten, että Trotskin esiintymistä vähennettiin. Leikkausvaiheessa tapahtuneiden isojen muutosten takia elokuvan ensi-ilta siirtyi vuoden 1928 puolelle.

Kuka tietää, mitä amerikkalainen toimittaja Jake Geismer odotti löytävänsä sodanjälkeisestä Berliinistä? Rauhaa ehkä. Tai ainakin jutun. Mutta ei ainakaan Lenaa, hänen kaunista, katkeroitunutta entistä rakastettuaan. Eikä myöskään sitä salailun ja valheellisuuden polkua, joka johtaa Lenan luota tämän uuden rakastajan, juonittelevan nuoren korpraalin luokse... ja murhan äärelle - murhan, jonka selvittämisestä kukaan ei näytä olevan kiinnostunut. Paitsi Jake.

Vieraillessaan Suomessa kansainvälinen viulisti ja naissankari Lardozo iskee kyntensä viattomaan maalaistyttö Kirstiin, mutta murskaa tytön ja ystävänsä Eeron sydämet karkaamalla aviossa olevan ihailijansa Tanitan perässä Pariisiin.