Το «Να μην ζήσουμε σαν δούλοι» είναι ένα σύνθημα που συνοψίζει πολλά. Μέσω αυτού, ο Γιάννης Γιουλούντας έχει κάνει ένα τραγούδι και μια ταινία ώστε η μαρτυρία της αντίστασης και των εναλλακτικών λύσεων που αναπτύσσονται στην Ελλάδα να ταξιδέψει στη Γαλλία και παραπέρα. Πλούσια σε μουσική και συναίσθημα, αυτή η ταινία παρέχει επίσης μια ανάλυση του συνθήματος Να μην ζήσουμε σαν δούλοι αλλά και ενός προβληματισμού που οδηγεί στη δράση και στη διεθνή σύγκλιση των αγώνων. Μια ταινία που κυκλοφορεί ελεύθερα (creative commons).

Επί 25 αιώνες ο Παρθενώνας δέχεται πυρά, πυρκαγιές, σεισμούς, λεηλασίες για τα γλυπτά του και παραμορφώσεις από καταστροφικές ανακαινίσεις. Για να τον σώσει από την κατάρρευση, η σύγχρονη ομάδα αποκατάστασης πρέπει να αποκαλύψει τα μυστικά του πώς οι αρχαίοι Έλληνες έχτισαν αυτό το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού σε λιγότερο από εννέα χρόνια, χωρίς να υπάρχει τίποτα που να θυμίζει αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Ένα ταξίδι στην Ελλάδα και την προηγούμενη και πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης: από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη σημερινή κρίση. Είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, μια ματιά σε πολλές ιστορίες. «Εάν η Δημοκρατία μπορεί να καταστραφεί στην Ελλάδα, μπορεί να καταστραφεί σε όλη την Ευρώπη» Paul Craig Roberts

Στην αγέλαστο πέτρα κάθησε η θεά Δήμητρα όταν έψαχνε την Περσεφόνη. Στην Ελευσίνα, την πόλη των αρχαίων Μυστών. Μια ταινία χωρίς αγγεία, ανασκαφές, αρχαιολόγους, και βρώμικα επαρχιακά δρομάκια. Η κάμερα, για δέκα σχεδόν χρόνια τριγυρνάει στην πόλη και τη γύρω περιοχή. Τη γη των Ελευσίνιων Μυστηρίων, την πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης που μετατράπηκε τις τελευταίες δεκαετίες από το τσιμέντο και την μόλυνση σε μια από τις υποβαθμισμένες –περιβαλλοντικά και κοινωνικά– περιοχές της Αθήνας. Τιμήθηκε με το Πρώτο Bραβείο Tαινίας Tεκμηρίωσης στα Kρατικά Bραβεία Ποιότητας 2000, το Bραβείο καλύτερης ταινίας της Π.E.K.K., και Bραβείο Kοινού Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Επειδή φασισμός δεν είναι μόνο η συμμορία της Χρυσής Αυγής αλλά και οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες και οι εκδότες που την εξέθρεψαν…… Επειδή η οικονομική κρίση που ευνοεί την ανάπτυξη του φασισμού και του ναζισμού είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας… Επειδή ολόκληρη η Ευρώπη βυθίζεται στο σκοτάδι της άκρας δεξιάς…

Το «LOST IN THE BEWILDERNESS» είναι μια μοντέρνα εκδοχή αρχαιοελληνικού μύθου - ένα ντοκιμαντέρ για τον ξάδερφο της σκηνοθέτιδας, τον Λουκά, ο οποίος απήχθη σε ηλικία 5 ετών από την Ελλάδα, και βρέθηκε λίγο πριν τα 16α γενέθλιά του στις ΗΠΑ. Πρόκειται για εξιστόρηση μιας γονικής απαγωγής με διεθνείς διαστάσεις, γυρισμένη κατά τη διάρκεια είκοσι πέντε χρόνων. Καταγράφει την πορεία του Λουκά από την ενηλικίωση και ωρίμανση του, και κορυφώνεται με μια έκπληξη στο τέλος. Δεν είναι μόνο μια αστυνομική ιστορία αλλά και μια ανασκόπηση της παιδικής ηλικίας, μια επιβεβαίωση πως η θεματολογία της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και τραγωδίας, που τοποθετούν την οικογένεια στο επίκεντρο, είναι πάντα επίκαιρη στο σύγχρονο κόσμο.

Ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, όπως, για παράδειγμα, η εμπλοκή της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, καθώς και από την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα που καθιστούν δύσκολη την έγκυρη καταγραφή όλων όσων έχουν συμβεί. Μολονότι όλα αυτά τα γνωρίζαμε, αποφασίσαμε να καταπιαστούμε με την κρίσιμη περίοδο της ιταλικής επίθεσης, της ελληνικής αντεπίθεσης και της γερμανικής παρέμβασης, που οδήγησε στην κατάληψη της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα και στη μεταφορά της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης στην Αλεξάνδρεια.

Γυρισμένο στην καρδιά των ορεινών χωριών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί μια ομάδα συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο ταξίδι της, με στόχο τη διατήρηση της βυζαντινής αγιογραφίας. Ο διάλογος ανάμεσα στον συντηρητή του παρόντος και τον αγιογράφο του παρελθόντος, ζωντανεύει.