Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.

Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască. Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea. „Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.

O privire detaliată în lumea claustrofobă și terifiantă a echipajelor submarinelor germane care vânează vapoare de sub apă. Curajos, realist și condimentat cu umor negru, acest film este unul dintre puținele care îi prezintă cu compasiune pe nemți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sophie, jurista din Geneva, doar pe jumatate coreeana, ancheteaza un eveniment sangeros petrecut intr-o zona demilitarizata - care desparte Coreea de Nord si Coreea de Sud, la Panmunjon. S-ar parea ca un granicer din nord a fost ucis de unul din sud, descoperit, ulterior, ranit la picior. Dupa ce invinge reticentele partilor aflate in conflict, Sophie stabileste ca, de fapt, patru graniceri din ambele tabere, care fraternizasera sarbatorind aniversarea unuia dintre ei, au fost surprinsi de un intrus si antrenati intr-un schimb de focuri.

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, contele Almasy, trimis de Societatea Regală Britanică de Geografie să cerceteze deșertul Sahara, suferă arsuri îngrozitoare într-un accident aviatic. Vegheat de o infirmieră devotată și sensibilă, el își rememorează viața și, mai ales, povestea de dragoste intensă și interzisă care avea să-i schimbe destinul.

Operația purta numele de cod “Valkyrie", ca și planul de urgență care trebuia pus în aplicare în cazul unei revolte împotriva guvernului nazist. Acest plan a fost modificat de conspiraționiștii care voiau să fie siguri de succes însă, din motive diverse, pe data de 20 iulie 1944 complotul a dat greș. Toți cei implicați au fost executați după un proces sumar. Bryan Singer (Usual Suspects, X-Men) izbutește un film perfect pentru vremurile noastre de ambiguitate și re-evaluări.

Filmul inspirat de evenimente reale spune povestea faptei eroice a echipajului tancului KV-1. După o luptă pierdută, echipajul condus de Semyon Konovalov a distrus 16 tancuri inamice, 2 vehicule blindate și 8 vehicule cu personal inamic.