Un proiect-de-film documentar de Dmytro Komarov. A fost primul jurnalist care a asistat și a filmat ororile din orașele tocmai eliberate Bucha, Irpin și Hostomel. El a văzut primele emoții ale oamenilor imediat după dezocuparea regiunii Kiev, a regiunii Harkiv și a regiunii Herson. Documentarul este viziunea autorului asupra războiului din unghiuri pe care nu le vei vedea la știri. Comentarii unice, rare, exclusive de la cei ale căror mâini și minți ne modelează viitoarea victorie. Principalii eroi ai documentarului sunt atât ucrainenii obișnuiți, care își arată eroic puterea și puterea în fiecare zi timp de un an, cât și oficiali de rang înalt precum ministrul apărării al Ucrainei Oleksiy Reznikov, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei Kyrylo Budanov, Generalul-maior Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Inițial, „Anul” a fost o serie de reportaje jurnalistice, apoi au fost editate într-un film în două părți.

În 1916, în timpul Primului Război Mondial, generalul francez Broulard i-a ordonat generalului Mireau să lanseze o ofensivă sinucigașă împotriva unei poziții germane inexpugnabile, poreclită „furnicarul”. În momentul atacului, soldații au căzut cu zecile și tovarășii lor, epuizați, au refuzat să înainteze...

Prin izbucnirea Războiului Civil, membrii a doua familii prietene devin inamici, prin înrolarea lor în armate rivale. Consecințele războiului în viața acestora sunt puse în legătură cu evenimente istorice majore, cum ar fi asasinarea lui Lincoln sau apariția Ku Klux Klan-ului. Prima producție cinematografică importantă și coerentă este și una foarte controversată, din pricina poziției pro-sudiste a regizorului său.