Elokuva on Kaurismäen Suomi-trilogian ensimmäinen osa, ja se julkaistiin 1996. Elokuva sai parhaan elokuvan Jussin, Kaurismäki ohjaus- ja käsikirjoitus-Jussit, Kati Outinen naispääosa-Jussin ja Elina Salo naissivuosa-Jussin. Elokuva on omistettu Matti Pellonpään muistolle: hänen piti alun perin näytellä pääosaroolia, mutta hänen kuoltuaan vuonna 1995 Kari Väänänen otti hänen roolinsa.

Palestiinan Oscar-ehdokkaaksi hyväksytty draama kertoo kahdesta lapsuudenystävästä, jotka rekrytoidaan itsemurhaiskuun Tel Aviviin. Khaled ja Said naamioituvat israelilaisiksi ja lastaavat itsensä räjähteillä. Tarkastusasemalla kaverukset joutuvat kuitenkin erilleen toisistaan. Samalla toinen alkaa epäillä terrori-iskun oikeutusta. Elokuva ei ihannoi tai tuomitse henkilöitään, mutta tunnelma kehittyy pikkuhiljaa arkisesta pakahduttavaksi.

Veriset painajaisunet vainoavat Jim Davisia, joka on palannut kotikaupunkiinsa Los Angelesiin palveltuaan erikoisjoukoissa Irakissa. Hän odottaa työtarjousta Los Angelesin poliisivoimilta, mutta kun mitään ei ala kuulua, veteraanin turhautuneisuus kasvaa. Ja yhdessä lapsuudenystävä Miken kanssa Jim päättää nollata tilanteen oikein kunnolla. Päihteiden ja pohjattoman uhon voimin kaksikko päästää helvetin valloilleen Losin pahamaineisimmassa getossa, South Centralissa.

Alkuteoksen hengelle uskollisessa elokuvasovituksessa kirjailijan alter ego Henry Chinaski paiskii pätkätöitä tehtaissa ja varastoissa rahoittaakseen rakkaita harrastuksiaan: ryyppäämistä, uhkapeliä, epämääräisten naisten kanssa peuhaamista ja ennen kaikkea edellisistä kirjoittamista. Henryn kirjoittamisvimmaa ei lainkaan lannista se, etteivät kustantajat tunnu ymmärtävän miehen värikkäiden ja vahvasti omaelämäkerrallisten tekstien päälle.

Kun Michael Keaton saa taivutettua japanilaisen autofirman avaamaan uudelleen kotikaupunkinsa autioituneen autotehtaan, hän on sankari. Mutta kun tehtaan omistaja palkkaa hänet vahtimaan, että vanhat työkaverit noudattavat japanilaisia työtapoja, sankarista tulee hetkessä hylkiö. Miesvoima hevosvoimaa vastaan liukuhihnalla ja salami sushia vastaan ruokalassa. Tuloksena on hupaisa törmäyskursi, kulttuurierojen sekamelskassa, jossa Michael Keatonilla on osuutensa.