Lista lui Schindler, o capodoperă cinematografică, câștigătoare a 7 premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, a cucerit atât criticii de artă cât și publicul. Filmul prezintă o poveste adevărată a enigmaticului Oskar Schindler, membru al Partidului Nazist, un afemeiat și un profitor, dar care reușește să salveze viețile a mai bine de 1.100 de evrei în timpul Holocastului. Filmul este o mărturie emoționantă despre ororile războiului și despre alterarea caracterelor umane în timp de război. Războiul este placa turnantă în jurul căreia se desfășoară acțiunea și intriga filmului, reprezentând o cale de mântuire pentru unii și condamnare pentru alții.

Apărarea și acuzarea au luat pauză și juriul merge într-o cameră pentru a decide dacă un băiat spaniolo-american este vinovat sau nevinovat de omorul tatălui său. Deși începe ca un caz ușor de decis, devine repede o mini-dramă a prejudecățiilor și preconcepțiilor fiecărui jurat despre proces, acuzat și fiecare dintre ei.

Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, Pianistul este povestea adevărată a unui strălucit pianist polonez, care, datorită originii sale evreiești este forțat ca pe timpul ocupației naziste a Poloniei să ducă o viață de fugar, pentru a scăpa de deportare. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și își va petrece ani buni ascunzându-se printre ruinele orașului. Salvarea îi vine de la un ofițer german, care îl va ajuta să supraviețuiască. Filmul lui Roman Polanski prezintă o atmosferă apăsătoare și de neînchipuit a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea. „Pianistul” este o capodoperă a cinematografiei ce rămâne tipărită în sufletele oamenilor prin secvențele încărcate de emoții, ce sugerează tragismul perioadei respective, precum și prin chinurile la care au fost supuși evreii din pricina regimului nazist.

Acesta unul dintre filmele cele mai venerate din toate timpurile. În rolurile principale Humphrey Bogart și Ingrid Bergman, într-un triunghi amoros în orașul Casablanca, care este un refugiu pentru mulți străini care fugeau în căutarea unei vieți noi în timpul războiului. O romanță politică, pe un fundal de conflict de război între democrație și totalitarism. Un punct de reper în istoria filmului.

O privire detaliată în lumea claustrofobă și terifiantă a echipajelor submarinelor germane care vânează vapoare de sub apă. Curajos, realist și condimentat cu umor negru, acest film este unul dintre puținele care îi prezintă cu compasiune pe nemți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Filmul se inspiră din viața cunoscutului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart și în mod special din legătura acestuia cu Antonio Salieri. La prima confruntare cu muzica lui Amadeus, Salieri o consideră divină, își dorește și el să compună așa ceva, ca să poată aduce laudă lui Dumnezeu mai bine și este nerăbdător să-l cunoască pe compozitor. După întâlnire însă, el nu-și poate explica de ce Dumnezeu și-a ales ca instrument un așa om vulgar și ridicol. De aici se nasc invidia și gelozia, care în cele din urmă vor duce la răzbunare.

Exact în ajunul celei de-a 65-a aniversări, când cele două fiice ale sale îi pregătesc o petrecere grandioasă, William este lovit de un atac de cord care aproape îi este fatal. În acest moment își face apariția Inevitabilul care se materializează în corpul unui bărbat atrăgător, Joe Black, pe care Susan îl cunoscuse la un restaurant înainte de a fi ucis într-un accident auto. Imediat, corpul său va fi ocupat de Moarte. Deși vine cu intenția clară de a-l lua cu el în Lumea Umbrelor, Moartea întrupată în Joe, se va abate de la misiunea sa când se va îndrăgosti de Susan.

Povestea unei bătrâne văduve evreiești pe nume Daisy Werthan și relația ei cu șoferul ei de culoare, Hoke. De la o simplă relație de muncă inițială a crescut în 25 de ani o puternică prietenie între cele două personaje foarte diferite, într-o perioadă în care acele tipuri de relații erau evitate.

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, contele Almasy, trimis de Societatea Regală Britanică de Geografie să cerceteze deșertul Sahara, suferă arsuri îngrozitoare într-un accident aviatic. Vegheat de o infirmieră devotată și sensibilă, el își rememorează viața și, mai ales, povestea de dragoste intensă și interzisă care avea să-i schimbe destinul.

În versiunea contemporană a regizorului lui Baz Luhrmann a tragediei clasice a lui William Shakespeare, Montagues și Capulets și-au mutat vechea luptă în suburbia din Verona, unde Romeo și Julieta s-au îndrăgostit și s-au căsătorit în secret. Deși filmul este vizual modern, dialogul bardului rămâne.