„Un muncitor nu are niciun ban. I se oferă o slujbă: să lipească afișe. Îi trebuie o bicicletă. Nevasta lui își vinde perdelele. El cumpără bicicleta, dar i se fură. Suntem în fața unei scriituri vizuale, a unui aparat de filmat care înregistrează un mecanism sufletesc comparabil celui întâlnit la Gogol, când acesta construiește o întreagă dramă în jurul unei anecdote neînsemnate.” - Jean Cocteau - 1949
Filmul Gadjo Dilo (1997) a fost creat in jurul muzicii lautaresti. Un francez vine in Romania, in zona Ardealului in cautarea unei interprete de muzica lautareasca - Nora Luca. Francezul care nu vorbea deloc romaneste rataceste printr-un sat tiganesc, satul Cretulesti. Acolo cunoaste frumusetea vietii nomade, dar si greutatile acesteia. In comunitatea tiganeasca francezul comunica cu Izidor si Sabina (Rona Hartner). Stephane inregistreaza casete si isi face notite despre muzica tiganeasca. Participa la mai multe reprezentatii ale artistilor din acea lume bizara. Printre protagonistii de seama se numara: Taraful Haiducilor, Adrian Simionescu (Adrian Copilu Minune), Orchestra Marin Ioan, Izidor Serban sau Vasile Serban.
Dora, Felicia, Grațiela, Valentina și celelalte s-au săturat de o realitate în care banii se găsesc numai în buzunarul altora iar fericirea permanent amânată pentru mai târziu. Dansatoare, ele își iau zborul spre Paris, cu perspectiva de a face strip-tease în cabarete de mâna a doua. Agent artistic, gardian și cloșcă în același timp, Marion este șefa expediției... Un pic stresată de țara lui Dracula, femeia nu-și dorește decât să se vadă odată peste graniță, cu tot cu proaspetele ei recrute. Ignoră, însă, un detaliu: Andrei, soțul Dorei e gata de orice pentru a-și recupera nevasta. O cursă contra cronometru se dezlănțuie, având ca punct final postul de frontieră.
România anilor '30. Un tânăr de bună educație și-a cheltuit banii la cărți și își petrece timpul în atmosfera nevrotică a cazinourilor și a aventurilor pasagere. Căzut într-un spleen epuizant, pradă unor halucinații care fac confuze limitele realului și ale imaginarului, Theodorescu devine obsedat de un portret în care găsește o surprinzătoare asemănare cu mama sa...
O poveste de dragoste învelită într-un mister. Amplasat în Europa înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, profesorul de limbă și filozofie Dominic Matei este lovit de fulgere și întinerește miraculos într-o săptămână, atrăgând lumea și naziștii. În timp ce fuge, profesorul întâlnește o tânără care are propria experiență cu o furtună cu fulgere. Nu numai că Dominic găsește din nou dragostea, dar noile ei abilități dețin cheia cercetării lui.