Kun 7-vuotias Olive saa kuulla pääsevänsä osallistumaan lasten missikilpailuun Kaliforniassa, koko perhe pakkautuu vanhaan minibussiin matkatakseen maan halki, jotta Olive saa toteuttaa unelmansa. Isä-Richard yrittää myydä yhdeksän askeleen menestymisohjelmansa, äiti-Sheryl yrittää pitää perhettä koossa ja teini-ikäinen Dwayne on lopettanut puhumisen tyystin.

Kaksi toisilleen vierasta ihmistä tapaa Tokiossa. Charlotte on Tokiossa kiireisen valokuvaajamiehensä Johnin kanssa. John ei osoita paljoakaan kiinnostusta vaimoaan kohtaan, ja Charlotte viettää suurimman osan ajastaan yksin hotellissa. Siellä hän tapaa näyttelijä Bob Harrisin, joka on Tokiossa tekemässä viskimainosta. Bob on tehnyt erityisen tuottoisan sopimuksen, mutta hän on uupunut ja kyllästynyt koko tilanteeseen – samoin kuin vaimoonsa. Vaimo soittaa Bobille Los Angelesista useita kertoja päivässä kuullakseen Bobin mielipiteen heidän talonsa sisustuksesta. Tyhjyyden tunne painostaa, mutta Charlotten ja Bobin välille syntyy yhtäkkinen yhteenkuuluvuuden tunne keskellä vierasta maailmaa. Yhdessä he tutustuvat Tokioon ja japanilaisten karaoke-mieltymykseen ja yllättäen he löytävät olemassaololle syvemmän merkityksen kuin ennen.

Mykkä Ada myydään 1800-luvun lopulla vaimoksi Uuteen-Seelantiin. Kommunikaatio-ongelmista kärsivä avioliitto alkaa huonosti, kun jäyhä maatilallinen luovuttaa pois Adan rakkaan pianon. Saadakseen soittimensa takaisin nainen alkaa myydä hellyyden hetkiä pianon hankkineelle miehelle. Holly Hunter, tytärtä esittävä Anna Paquin ja Jane Campionin käsikirjoitus palkittiin Oscarilla. Cannesista tuli Kultainen palmu.

Valasratsastaja (Whale Rider) on vuonna 2002 valmistunut uusiseelantilainen elokuva, jonka on ohjannut ja käsikirjoittanut Niki Caro vuonna 1987 ilmestyneen, Witi Ihimaeran The Whale Rider -romaanin pohjalta. Elokuva esitettiin ensimmäisen kerran Toronton elokuvajuhlilla 9. syyskuuta 2002.Keisha Castle-Hughes oli vuonna 2003 ehdolla parhaan naispääosan Oscar-palkinnon saajaksi, ollessaan 13-vuotias, mikä tekee hänestä kaikkien aikojen nuorimman tässä kategoriassa ehdokkuuden saaneen.

Perinteisen faktan ja fiktion rajoja rikkova Tarina itkevästä kamelista (Die Geschichte vom weinenden Kamel, 2003) on sekä koskettava draama että mielenkiintoinen kaukaisten maiden kulttuuridokumentti. Mukana on myös juonentapainen.Etelä-Mongolian autiomaassa syntyy valkoinen kameli, jota sen äiti ei suostu ruokkimaan. Koska kamelit ovat sama asia kuin toimeentulo, kaksi poikaa matkustaa pitkän matkan blondin luokse auttaakseen sitä. Kaunis ja herkkä elokuva menee myös luontodokumentista.

Surrealistinen trilleri pahuuden tutkijasta, Umbrasta, joka kerää arkistoa paradokseista ja jota kiehtoo tiede ja logiikka. Yhdessä kollegansa ja rakastajattarensa Iriksen kanssa Umbra johtaa tutkimuslaitosta, jonka potilaat ovat sekä rikollisia että uhreja. Ohjaaja Maria Ruotsala yhdistelee fantasiaa, sci-fiä ja filosofisia ajatusleikkejä. (Owla)