În Tomania dictatorul Adenoid Hynkel declanșează represiunea împotriva evreilor. Frumoasa Hannah și iubitul ei, un frizer care seamănă izbitor cu Hynkel, fug. Frizerul, capturat mai întâi, evadează din lagărul de concentrare și se lovește din greșeală de adevăratul dictator care este arestat în locul lui. De la microfoanele führerului, frizerul transmite lumii un mesaj lung de pace și speranță. Primul film despre care se vorbește în întregime de Chaplin, este o satiră anti-nazistă strălucitoare făcută atunci când armatele celui de-al Treilea Reich subjugaseră întreaga Europă. Printre secvențele antologice se numără dansul lui Hynkel cu globul și duetele cu Napoloni / Mussolini.
Acest film-eseu autobiografic graviteaza in jurul imaginii obsedante a mamei, o mama enigmatica, apropiata si indiferenta totodata, care nu explica nimic copiilor lasandu-i sa descopere singuri lumea cu senzatiile ei, ca un imens labirint. Rar cinematograful a reusit sa surprinda de atat de aproape impresiile primare, care nici nu sunt numite.
Una dintre cele mai negre părți ale naturii umane este capacitatea de a porni un război, și nimic nu e mai pervers sau destructiv decât Războiul Civil. Acesta separă prieteni și vecini, si învrăjbește frate cu frate. Războiul Civil din 1936 care a dus la aproape 40 de ani de dictatură a lui Franco, a fost teribil pentru Spania... „Labirintul faunului” povestește urmările războiului, depășind drama istorică și aducând la viață ororile Spaniei fasciste. Este un emoționator cu elemente fantastice si clasice ale genului gore a la Toro. O poveste pentru adulți, o dovada a puterii imaginației. O poveste gotică pe fundalul represiunii franțuzești post-război... O poveste fără vârstă despre bine și rău, despre curaj și sacrificiu, despre dragoste și pierderi...
În 1862, la doi ani după ce și-a pierdut soțul, Anna Leonowens a părăsit India împreună cu fiul ei Louis pentru Siam, unde a trebuit să-i educe pe cei cincizeci și opt de copii ai regelui Mongkut. Anna descoperă o lume complexă și secretă dominată de un zeu viu care exercită putere absolută asupra supușilor săi. Întâmpinată cu neîncredere, Anna se arată fermecătoare, fermă și diplomatică, fără a ezita să deranjeze protocolul. Regele, care aspiră să-și reformeze țara cu blândețe, acceptă de bunăvoie aceste abateri de la tradiție.